Prišiel ten čas.
Je to už nejaká doba, ako bolo bonsajforum.sk založené. Pomohlo našej komunite zostať v kontakte, či zdieľať vedomosti a skúsenosti. Neúprosne sa však spôsob interakcie presúva na iné platformy. Vidieť to môžeme na počte nových príspevkov tu oproti https://www.facebook.com/groups/bonsajforum. Väčšina zakladajúcich členov sem už pravidelne nechodí, čo má negatívny dopad na počet a kvalitu odpovedí pre nových členov, resp. začiatočníkov.
Rozhodli sme sa preto, že prevádzkovať toto fórum už nemá zmysel a od leta bude doména presmerovávať na svoj Facebookový náprotivok. Venujte mu prosím tichú spomienku. Vidíme sa!
RastoS & lacike
Je to už nejaká doba, ako bolo bonsajforum.sk založené. Pomohlo našej komunite zostať v kontakte, či zdieľať vedomosti a skúsenosti. Neúprosne sa však spôsob interakcie presúva na iné platformy. Vidieť to môžeme na počte nových príspevkov tu oproti https://www.facebook.com/groups/bonsajforum. Väčšina zakladajúcich členov sem už pravidelne nechodí, čo má negatívny dopad na počet a kvalitu odpovedí pre nových členov, resp. začiatočníkov.
Rozhodli sme sa preto, že prevádzkovať toto fórum už nemá zmysel a od leta bude doména presmerovávať na svoj Facebookový náprotivok. Venujte mu prosím tichú spomienku. Vidíme sa!
RastoS & lacike
Začiatočnik, rada ako na to :)
Začiatočnik, rada ako na to :)
Ahoj.
Volám sa Dávid mám 21 rokov a som z Kysúc chcel by som mať vlastný bonsaj. Bývam v paneláku jedná sa o pestovanie na balkóne východná strana. Nikdy som ešte nič nepestoval a bonsaje ma veľmi očarili s obrázkov. Chcel by som na začiatok vás poprosiť o radu mal by som záujem pestovať jeden ihličnan a jeden listnatý stromček. Listnatý asi javor s červenými listami
a ihličnan netuším aký. Ide mi vlastne o to že nikde som sa nedočítal ako začať. Zastavím sa do záhradkárstva a kúpim stromček no neviem aký mám hľadať. Neviem hrúbku akú by mal kmeň mať a celkovú výšku. Ďalej dajme tomu že už stromček mám čo ďalej čítal som že ho je najlepšie hneď presadiť. Mám ho teda presadiť už do keramickej misky na bonsaje ? Ak áno dajme tomu že už je aj presadený čo ďalej ? Po akej dobe môžem stromček začať tvarovať ? A čo vlastne mám s ním robiť aby mi prežil.Chcel by som taký stručný návod poprípade ak by bol niekto nezištne ochotný mi pomáhať a usmerňovať cez email alebo inakšími komunikačnými sieťami budem rád. Vopred ďakujem za odozvu a ospravedlňujem sa ak je to v zlej sekcii alebo niečo je zle prvý krát takto píšem na nejaké fórum ďakujem.
Volám sa Dávid mám 21 rokov a som z Kysúc chcel by som mať vlastný bonsaj. Bývam v paneláku jedná sa o pestovanie na balkóne východná strana. Nikdy som ešte nič nepestoval a bonsaje ma veľmi očarili s obrázkov. Chcel by som na začiatok vás poprosiť o radu mal by som záujem pestovať jeden ihličnan a jeden listnatý stromček. Listnatý asi javor s červenými listami
a ihličnan netuším aký. Ide mi vlastne o to že nikde som sa nedočítal ako začať. Zastavím sa do záhradkárstva a kúpim stromček no neviem aký mám hľadať. Neviem hrúbku akú by mal kmeň mať a celkovú výšku. Ďalej dajme tomu že už stromček mám čo ďalej čítal som že ho je najlepšie hneď presadiť. Mám ho teda presadiť už do keramickej misky na bonsaje ? Ak áno dajme tomu že už je aj presadený čo ďalej ? Po akej dobe môžem stromček začať tvarovať ? A čo vlastne mám s ním robiť aby mi prežil.Chcel by som taký stručný návod poprípade ak by bol niekto nezištne ochotný mi pomáhať a usmerňovať cez email alebo inakšími komunikačnými sieťami budem rád. Vopred ďakujem za odozvu a ospravedlňujem sa ak je to v zlej sekcii alebo niečo je zle prvý krát takto píšem na nejaké fórum ďakujem.
Re: Začiatočnik, rada ako na to :)
Ahoj, východný balkón je asi najlepší...
Strašne veľa otázok naraz. Čo sa týka druhov, dajú sa pestovať všetky z tohto pásma - v zime budú potrebovať čiastočnú ochranu pred mrazmi, a dajú sa pestovať tropické so zimným pobytom v byte a subtropické so zimovaním v chladnom bezmrazovom priestore.
Červený jap. javor potrebuje ochranu pred pálivým obedným slnkom, u mňa to zabezpečuje múr čo uzatvára východný balkón z južnej strany. Úplne v pohode sú lipy, hraby, duby, jablonky...
Z ihličnanov by som na začiatok asi borovicu lesnú či kosodrevinu. Pri výbere si dať pozor, lepšie sú semáče ako rôzne kultivary kvôli často zle spraveným vrúbľom. A určite by som odporučil smrekovec, rýchlejšie rastie... Na borovicu sa budeš rok-dva viacmenej len pozerať.
Stromky kúpiť v najlepšom čase na presadenie, to je predjarie a jar, kúpené neskôr budú asi musieť počkať na presadenie do ďalšej jari, ale to je podľa druhu.
Pri výbere materiálu maj na mysli, čo treba hľadať, čo si domov donesieš, s tým budeš pracovať. Základ sú koreňové nábehy a kmeň, ďalej nejaký ten tvar či pohyb kmeňa, u ihličnanov vhodne rozmiestnené vetvy. Pomer š a v kmeňa u hotového stromu sa odporúča 1:6 až po 1:12.
Ak máš možnosť pestovať len v nádobe a stromček stále potrebuje rásť a silnieť...používajú sa primerane väčšie misky, bedničky, či košíky na pestovanie vodných rastlín.
U listnáčov skôr, ale tiež opatrne.
Aby Ti prežil, potrebuje nič viac ako primeranú starostlivosť - polohu, naučiť sa správne polievať, hnojiť, rozpoznať v pravú chvíľu chorobu či škodcu a intervenovať, správne zazimovať.
Strašne veľa otázok naraz. Čo sa týka druhov, dajú sa pestovať všetky z tohto pásma - v zime budú potrebovať čiastočnú ochranu pred mrazmi, a dajú sa pestovať tropické so zimným pobytom v byte a subtropické so zimovaním v chladnom bezmrazovom priestore.
Červený jap. javor potrebuje ochranu pred pálivým obedným slnkom, u mňa to zabezpečuje múr čo uzatvára východný balkón z južnej strany. Úplne v pohode sú lipy, hraby, duby, jablonky...
Z ihličnanov by som na začiatok asi borovicu lesnú či kosodrevinu. Pri výbere si dať pozor, lepšie sú semáče ako rôzne kultivary kvôli často zle spraveným vrúbľom. A určite by som odporučil smrekovec, rýchlejšie rastie... Na borovicu sa budeš rok-dva viacmenej len pozerať.
Stromky kúpiť v najlepšom čase na presadenie, to je predjarie a jar, kúpené neskôr budú asi musieť počkať na presadenie do ďalšej jari, ale to je podľa druhu.
Pri výbere materiálu maj na mysli, čo treba hľadať, čo si domov donesieš, s tým budeš pracovať. Základ sú koreňové nábehy a kmeň, ďalej nejaký ten tvar či pohyb kmeňa, u ihličnanov vhodne rozmiestnené vetvy. Pomer š a v kmeňa u hotového stromu sa odporúča 1:6 až po 1:12.
Ak máš možnosť pestovať len v nádobe a stromček stále potrebuje rásť a silnieť...používajú sa primerane väčšie misky, bedničky, či košíky na pestovanie vodných rastlín.
U ihličnanov jeden zásah za rok, zásahom môže byť presadenie, rez, tvarovanie...
U listnáčov skôr, ale tiež opatrne.
Aby Ti prežil, potrebuje nič viac ako primeranú starostlivosť - polohu, naučiť sa správne polievať, hnojiť, rozpoznať v pravú chvíľu chorobu či škodcu a intervenovať, správne zazimovať.
Doporučujem čítať knihy, fóra, blogy, návody pre jednotlivé druhy. A podľa možnosti najbližší klub alebo niekto so skúsenosťami. A fórum je tu od toho.Dávid napísal: ↑20 Jún 2018, 23:07Chcel by som taký stručný návod poprípade ak by bol niekto nezištne ochotný mi pomáhať a usmerňovať cez email alebo inakšími komunikačnými sieťami budem rád. Vopred ďakujem za odozvu a ospravedlňujem sa ak je to v zlej sekcii alebo niečo je zle prvý krát takto píšem na nejaké fórum ďakujem.
long live your 盆栽
P.G.
P.G.
Ďakujem za odozvu . Takže tento rok už je neskoro začať a mám počkať až na jar ?
Alebo mam kúpiť rastlinu teda javor a smrekovec
a nechať ich tak, len polievať nech si zvyknú na nove prostredie a presadiť až o rok ? 

To je na Tebe, obe možnosti sa dajú... zimovanie máš premyslené? Pri kúpe jap. javora je tiež veľa možností. Klasický zelený palmaťák rastie lepšie ako atropurpureum a nie je tak zraniteľný slnkom. Ďalej je tu množstvo kultivarov s drobnými listami, vhodnejšími na miniaturizáciu - kotohime, kyiohime a spol. alebo A. buergerianum. Ak chceš začať "lacno" čo aj odporúčam, menšie listy umožnia spraviť menší stromček omnoho skôr ako z cenovo porovnateľného materiálu s veľkými listami dopestovať veľký strom.
long live your 盆栽
P.G.
P.G.
Zimovanie no čítal som že stačí ak to dám do bedničky a vysypem až po okraj črepníka kôru čo sa bežne dáva do záhrad celu zimu nepolievať len trošku sneh dať na korunu len neviem či to môžem aj u javora ten ako zazimovať sa musím ešte dočítať.
Áno, dá sa aj tak. Stromy nesmú byť premočené a ani úplne preschnúť, počas dormancie svetlo nepotrebujú.
long live your 盆栽
P.G.
P.G.
Takže javor môžem zimovať aj napríklad v pivnici kde je okolo -10 stupňov až +5 stupňov a bez toho aby som ich nejako ochránil stačí len ich vložiť do pivnice a polievať aj keď tam celú zimu bude tma ?
Teoreticky áno. Prakticky asi narazíš na problém na prelome zima/jar, keď sa môže vonku otepliť tak, že to ovplyvní aj teplotu vnútri. Strom môže začať pučať, vnútri je tma a von ešte nemôže...
Myslel som skôr na bedňu na balkóne v tieni, s možnosťou prikrytia zhora počas najhorších mrazov.
Myslel som skôr na bedňu na balkóne v tieni, s možnosťou prikrytia zhora počas najhorších mrazov.
long live your 盆栽
P.G.
P.G.
... len bacha aby si s dvomi stromčekmi neskončil ako ja... 
A to nechcem fotiť to čo mám v byte.
A to nechcem fotiť to čo mám v byte.
long live your 盆栽
P.G.
P.G.
No parádny balkón taký raz očakávam aj u mňa.
Pred chvíľkou som čítal príspevky čo tu sú o javoroch a z konečného výsledku mi vzišlo, že keď chcem mať bonsaj z javora tak keď už ho kúpim mal by ísť do záhrady aby zhrubol kmeň. Čiže na balkóne zas nič.
Rozhodol som sa teda že javor kúpim nechám ho do jari tak a na jar zasadím k babke na záhradu na pár rokov. Kedže javor je nateraz tabu asi zájdem do bonsaj centra a tam si kúpim už akože bonsaj. A tak mám ďalšie otázky keď kúpim ten bonsaj čo mám sním robiť treba niečo či stačí len dať na balkón a len polievať a či môžem už začať aj hnojiť alebo počkať ak počkať tak dokedy
vopred ďakujem 

Prepáč, na toto sa nedá jednoznačne odpovedať. Všeobecne ak s presadením čakať do jari, tak zostáva polievanie, hnojenie, možno nejaký rez, drôtovanie. Daj potom keď budeš mať doma - druh, zámysel, foto.
long live your 盆栽
P.G.
P.G.
David, viem, ze javor je krasny, ale pre zaciatocnika ,by som ti ho nedoporucoval- z vlastnej skusenosti ;) dost vela mi uhynulo,
na zaciatok skus s brestom drobnolistym, je menej narocny , a v bonsaj centrach uz maju z brestov vypestovane pekne bonsaje , a
ihlicnan ?asi borievka alebo borovica,
byval som v cinziaku, ale aj v rd, je to rozdiel a hlavne v zimovani,

na zaciatok skus s brestom drobnolistym, je menej narocny , a v bonsaj centrach uz maju z brestov vypestovane pekne bonsaje , a
ihlicnan ?asi borievka alebo borovica,
byval som v cinziaku, ale aj v rd, je to rozdiel a hlavne v zimovani,
Javor som sa rozhodol nechať zatiaľ tak len ho zasadím k babke do záhrady a až tak o pár rokov sa mu budem venovať. Uvidím aký výber budu mať v bonsaj centre keď tam pôjdem ďakujem za rady keď kúpim stromček dám ho tu a hádam mi poradíte čo s ním ďalej 

Ďakujem! To sú dva balkóny. A ja by som chcel ženu, ktorej moje stromky nevadia 
Ale vážne, sesino dal dobré typy na začiatok. Z našich stromov by som odporučil hlavne hrab a lipu. Krásne rastú a sú aj dosť odolné.

Ale vážne, sesino dal dobré typy na začiatok. Z našich stromov by som odporučil hlavne hrab a lipu. Krásne rastú a sú aj dosť odolné.
long live your 盆栽
P.G.
P.G.
- RastoS
- Administrátor
- Reactions:
- Dátum registrácie: 22 Jún 2010, 18:12
hoj, trochu neskoro ale tu mas link co mozes hned kupit a pestovat
https://bonsajforum.sk/viewtopic.php?f=80&t=1031
https://bonsajforum.sk/viewtopic.php?f=80&t=1031
Ja si myslím že aj dobré pre začiatok bonsai z Tučnoslitu. Je to pomerne nenáročné a rýchlo celkom rastie. Ja som si ho namnožila a skúšam s toho bonsai vypestovať.

Aj ja sa učím pestovať bonsai.

Odoslané z Mi A2 Lite pomocou Tapatalku

Odoslané z Mi A2 Lite pomocou Tapatalku
Jedna z mojich crassúl čerstvo po strihu.