Prišiel ten čas.

Je to už nejaká doba, ako bolo bonsajforum.sk založené. Pomohlo našej komunite zostať v kontakte, či zdieľať vedomosti a skúsenosti. Neúprosne sa však spôsob interakcie presúva na iné platformy. Vidieť to môžeme na počte nových príspevkov tu oproti https://www.facebook.com/groups/bonsajforum. Väčšina zakladajúcich členov sem už pravidelne nechodí, čo má negatívny dopad na počet a kvalitu odpovedí pre nových členov, resp. začiatočníkov.

Rozhodli sme sa preto, že prevádzkovať toto fórum už nemá zmysel a od leta bude doména presmerovávať na svoj Facebookový náprotivok. Venujte mu prosím tichú spomienku. Vidíme sa!

RastoS & lacike

Začiatočnik, rada ako na to :)

Rady pre začiatočníkov ktorý sa rozhodli najprv študovať až potom pestovať ;)
Dávid
Reactions:
Dátum registrácie: 15 Jún 2018, 12:47

Začiatočnik, rada ako na to :)

Príspevok od používateľa Dávid »

Ahoj.
Volám sa Dávid mám 21 rokov a som z Kysúc chcel by som mať vlastný bonsaj. Bývam v paneláku jedná sa o pestovanie na balkóne východná strana. Nikdy som ešte nič nepestoval a bonsaje ma veľmi očarili s obrázkov. Chcel by som na začiatok vás poprosiť o radu mal by som záujem pestovať jeden ihličnan a jeden listnatý stromček. Listnatý asi javor s červenými listami
a ihličnan netuším aký. Ide mi vlastne o to že nikde som sa nedočítal ako začať. Zastavím sa do záhradkárstva a kúpim stromček no neviem aký mám hľadať. Neviem hrúbku akú by mal kmeň mať a celkovú výšku. Ďalej dajme tomu že už stromček mám čo ďalej čítal som že ho je najlepšie hneď presadiť. Mám ho teda presadiť už do keramickej misky na bonsaje ? Ak áno dajme tomu že už je aj presadený čo ďalej ? Po akej dobe môžem stromček začať tvarovať ? A čo vlastne mám s ním robiť aby mi prežil.Chcel by som taký stručný návod poprípade ak by bol niekto nezištne ochotný mi pomáhať a usmerňovať cez email alebo inakšími komunikačnými sieťami budem rád. Vopred ďakujem za odozvu a ospravedlňujem sa ak je to v zlej sekcii alebo niečo je zle prvý krát takto píšem na nejaké fórum ďakujem.

Používateľov profilový obrázok
peter G
Reactions:
Dátum registrácie: 30 Aug 2014, 17:34

Re: Začiatočnik, rada ako na to :)

Príspevok od používateľa peter G »

Ahoj, východný balkón je asi najlepší...
Strašne veľa otázok naraz. Čo sa týka druhov, dajú sa pestovať všetky z tohto pásma - v zime budú potrebovať čiastočnú ochranu pred mrazmi, a dajú sa pestovať tropické so zimným pobytom v byte a subtropické so zimovaním v chladnom bezmrazovom priestore.
Červený jap. javor potrebuje ochranu pred pálivým obedným slnkom, u mňa to zabezpečuje múr čo uzatvára východný balkón z južnej strany. Úplne v pohode sú lipy, hraby, duby, jablonky...
Z ihličnanov by som na začiatok asi borovicu lesnú či kosodrevinu. Pri výbere si dať pozor, lepšie sú semáče ako rôzne kultivary kvôli často zle spraveným vrúbľom. A určite by som odporučil smrekovec, rýchlejšie rastie... Na borovicu sa budeš rok-dva viacmenej len pozerať.
Stromky kúpiť v najlepšom čase na presadenie, to je predjarie a jar, kúpené neskôr budú asi musieť počkať na presadenie do ďalšej jari, ale to je podľa druhu.
Pri výbere materiálu maj na mysli, čo treba hľadať, čo si domov donesieš, s tým budeš pracovať. Základ sú koreňové nábehy a kmeň, ďalej nejaký ten tvar či pohyb kmeňa, u ihličnanov vhodne rozmiestnené vetvy. Pomer š a v kmeňa u hotového stromu sa odporúča 1:6 až po 1:12.
Ak máš možnosť pestovať len v nádobe a stromček stále potrebuje rásť a silnieť...používajú sa primerane väčšie misky, bedničky, či košíky na pestovanie vodných rastlín.
Dávid napísal:
20 Jún 2018, 23:07
...Po akej dobe môžem stromček začať tvarovať ? A čo vlastne mám s ním robiť aby mi prežil.
U ihličnanov jeden zásah za rok, zásahom môže byť presadenie, rez, tvarovanie...
U listnáčov skôr, ale tiež opatrne.
Aby Ti prežil, potrebuje nič viac ako primeranú starostlivosť - polohu, naučiť sa správne polievať, hnojiť, rozpoznať v pravú chvíľu chorobu či škodcu a intervenovať, správne zazimovať.
Dávid napísal:
20 Jún 2018, 23:07
Chcel by som taký stručný návod poprípade ak by bol niekto nezištne ochotný mi pomáhať a usmerňovať cez email alebo inakšími komunikačnými sieťami budem rád. Vopred ďakujem za odozvu a ospravedlňujem sa ak je to v zlej sekcii alebo niečo je zle prvý krát takto píšem na nejaké fórum ďakujem.
Doporučujem čítať knihy, fóra, blogy, návody pre jednotlivé druhy. A podľa možnosti najbližší klub alebo niekto so skúsenosťami. A fórum je tu od toho.
long live your 盆栽
P.G.

Dávid
Reactions:

Ďakujem za odozvu . Takže tento rok už je neskoro začať a mám počkať až na jar ? :) Alebo mam kúpiť rastlinu teda javor a smrekovec :) a nechať ich tak, len polievať nech si zvyknú na nove prostredie a presadiť až o rok ? :)

peter G
Reactions:

Dávid napísal:
21 Jún 2018, 14:05
Ďakujem za odozvu . Takže tento rok už je neskoro začať a mám počkať až na jar ? :) Alebo mam kúpiť rastlinu teda javor a smrekovec :) a nechať ich tak, len polievať nech si zvyknú na nove prostredie a presadiť až o rok ? :)
To je na Tebe, obe možnosti sa dajú... zimovanie máš premyslené? Pri kúpe jap. javora je tiež veľa možností. Klasický zelený palmaťák rastie lepšie ako atropurpureum a nie je tak zraniteľný slnkom. Ďalej je tu množstvo kultivarov s drobnými listami, vhodnejšími na miniaturizáciu - kotohime, kyiohime a spol. alebo A. buergerianum. Ak chceš začať "lacno" čo aj odporúčam, menšie listy umožnia spraviť menší stromček omnoho skôr ako z cenovo porovnateľného materiálu s veľkými listami dopestovať veľký strom.
long live your 盆栽
P.G.

Dávid
Reactions:

Zimovanie no čítal som že stačí ak to dám do bedničky a vysypem až po okraj črepníka kôru čo sa bežne dáva do záhrad celu zimu nepolievať len trošku sneh dať na korunu len neviem či to môžem aj u javora ten ako zazimovať sa musím ešte dočítať.

peter G
Reactions:

Áno, dá sa aj tak. Stromy nesmú byť premočené a ani úplne preschnúť, počas dormancie svetlo nepotrebujú.
long live your 盆栽
P.G.

Dávid
Reactions:

Takže javor môžem zimovať aj napríklad v pivnici kde je okolo -10 stupňov až +5 stupňov a bez toho aby som ich nejako ochránil stačí len ich vložiť do pivnice a polievať aj keď tam celú zimu bude tma ?

peter G
Reactions:

Teoreticky áno. Prakticky asi narazíš na problém na prelome zima/jar, keď sa môže vonku otepliť tak, že to ovplyvní aj teplotu vnútri. Strom môže začať pučať, vnútri je tma a von ešte nemôže...
Myslel som skôr na bedňu na balkóne v tieni, s možnosťou prikrytia zhora počas najhorších mrazov.
long live your 盆栽
P.G.

peter G
Reactions:

... len bacha aby si s dvomi stromčekmi neskončil ako ja... 😁

A to nechcem fotiť to čo mám v byte.
Prílohy
IMG_20180621_182210.jpg
IMG_20180621_182231.jpg
IMG_20180621_182323.jpg
IMG_20180621_182310.jpg
IMG_20180621_182518.jpg
IMG_20180621_182545.jpg
IMG_20180621_182703.jpg
IMG_20180621_182634.jpg
long live your 盆栽
P.G.

Dávid
Reactions:

No parádny balkón taký raz očakávam aj u mňa. :D Pred chvíľkou som čítal príspevky čo tu sú o javoroch a z konečného výsledku mi vzišlo, že keď chcem mať bonsaj z javora tak keď už ho kúpim mal by ísť do záhrady aby zhrubol kmeň. Čiže na balkóne zas nič. :D Rozhodol som sa teda že javor kúpim nechám ho do jari tak a na jar zasadím k babke na záhradu na pár rokov. Kedže javor je nateraz tabu asi zájdem do bonsaj centra a tam si kúpim už akože bonsaj. A tak mám ďalšie otázky keď kúpim ten bonsaj čo mám sním robiť treba niečo či stačí len dať na balkón a len polievať a či môžem už začať aj hnojiť alebo počkať ak počkať tak dokedy :) vopred ďakujem :D

peter G
Reactions:

Dávid napísal:
21 Jún 2018, 21:16
... A tak mám ďalšie otázky keď kúpim ten bonsaj čo mám sním robiť treba niečo či stačí len dať na balkón a len polievať a či môžem už začať aj hnojiť alebo počkať ak počkať tak dokedy :) vopred ďakujem :D
Prepáč, na toto sa nedá jednoznačne odpovedať. Všeobecne ak s presadením čakať do jari, tak zostáva polievanie, hnojenie, možno nejaký rez, drôtovanie. Daj potom keď budeš mať doma - druh, zámysel, foto.
long live your 盆栽
P.G.

sesino
Reactions:
Dátum registrácie: 23 Jún 2010, 19:32

Príspevok od používateľa sesino »

David, viem, ze javor je krasny, ale pre zaciatocnika ,by som ti ho nedoporucoval- z vlastnej skusenosti ;) dost vela mi uhynulo, :(
na zaciatok skus s brestom drobnolistym, je menej narocny , a v bonsaj centrach uz maju z brestov vypestovane pekne bonsaje , a
ihlicnan ?asi borievka alebo borovica,
byval som v cinziaku, ale aj v rd, je to rozdiel a hlavne v zimovani,

Dávid
Reactions:

Javor som sa rozhodol nechať zatiaľ tak len ho zasadím k babke do záhrady a až tak o pár rokov sa mu budem venovať. Uvidím aký výber budu mať v bonsaj centre keď tam pôjdem ďakujem za rady keď kúpim stromček dám ho tu a hádam mi poradíte čo s ním ďalej :)

LoUba
Reactions:
Dátum registrácie: 04 Jún 2018, 13:37

Príspevok od používateľa LoUba »

peter G napísal:
21 Jún 2018, 20:52
... len bacha aby si s dvomi stromčekmi neskončil ako ja... 😁

A to nechcem fotiť to čo mám v byte.
Aj ja by som chcela taky balkon 😁

peter G
Reactions:

Ďakujem! To sú dva balkóny. A ja by som chcel ženu, ktorej moje stromky nevadia =))

Ale vážne, sesino dal dobré typy na začiatok. Z našich stromov by som odporučil hlavne hrab a lipu. Krásne rastú a sú aj dosť odolné.
long live your 盆栽
P.G.

RastoS
Administrátor
Reactions:
Dátum registrácie: 22 Jún 2010, 18:12

Príspevok od používateľa RastoS »

hoj, trochu neskoro ale tu mas link co mozes hned kupit a pestovat
https://bonsajforum.sk/viewtopic.php?f=80&t=1031

mosuska1
Reactions:
Dátum registrácie: 10 Apr 2023, 15:49

Príspevok od používateľa mosuska1 »

Ja si myslím že aj dobré pre začiatok bonsai z Tučnoslitu. Je to pomerne nenáročné a rýchlo celkom rastie. Ja som si ho namnožila a skúšam s toho bonsai vypestovať. :) :)

mosuska1
Reactions:
Dátum registrácie: 10 Apr 2023, 15:49

Príspevok od používateľa mosuska1 »

Aj ja sa učím pestovať bonsai.ObrázokObrázok

Odoslané z Mi A2 Lite pomocou Tapatalku

BrKap
Reactions:
Dátum registrácie: 26 Jan 2020, 17:33

Príspevok od používateľa BrKap »

20230412_003926-COLLAGE.jpg
Pre začiatok je dobrá aj Portulacaria afra, má menšie lístky
20230412_003856-COLLAGE.jpg
Jedna z mojich crassúl čerstvo po strihu.

Napísať odpoveď

Návrat na "Aký druh si vybrať na bonsaj"