Prišiel ten čas.

Je to už nejaká doba, ako bolo bonsajforum.sk založené. Pomohlo našej komunite zostať v kontakte, či zdieľať vedomosti a skúsenosti. Neúprosne sa však spôsob interakcie presúva na iné platformy. Vidieť to môžeme na počte nových príspevkov tu oproti https://www.facebook.com/groups/bonsajforum. Väčšina zakladajúcich členov sem už pravidelne nechodí, čo má negatívny dopad na počet a kvalitu odpovedí pre nových členov, resp. začiatočníkov.

Rozhodli sme sa preto, že prevádzkovať toto fórum už nemá zmysel a od leta bude doména presmerovávať na svoj Facebookový náprotivok. Venujte mu prosím tichú spomienku. Vidíme sa!

RastoS & lacike

Znacne opadavanie listov Ficus Bonsai

máš problém so svojim bonsajom? napíš nám aký.
netoper
Reactions:
Dátum registrácie: 15 Sep 2022, 23:20

Znacne opadavanie listov Ficus Bonsai

Príspevok od používateľa netoper »

caute. obraciam sa na vas s prozbou o pomoc s mojim ficusom, ktory mam nieco vyse roka. asi 2-3 tyzdne dozadu som si vsimol, ze mi zacal opadavat. celkom dost. +- denne aj za hrst listov. listy nehnednu, nezltnu, jednoducho odpadavaju. cez leto prosperoval a na kazdej vetve novy vyhonok. nezmenili sa ziadne podmienky. stale je na rovnakom mieste, cca 1,5m od vychodneho okna, polievam az ked je substrat trocha suchy, rosim, hnojim. pravda je, ze som ho este nepresadzal, zdalo sa mi, ze sa mu dari a nechcel som mu tym uskodit. mam uz kupenu akadamu. tiez som ho vytiahol z misky aby som pozrel korene, zdaju sa byt ok.

tu su listy z hornej strany
https://drive.google.com/drive/folders/ ... x_3ZBSqJZc

listy z dolnej strany
https://drive.google.com/drive/folders/ ... shJjDSMgCX

velmi by mi pomohlo, ak by ste mi mohli pomoct identifikoval problem pretoze o ficus nechcem prist. inde som dostal info, ze je napadnuty roztocmi, preto som uz 2x aplikoval postrek vertimecom (kazdy 3ti den), ale nezmenilo sa nic a problem stale pretrvava.

aj napriek tomu stale vidim, ze idu nove listy, ale celkovo mam pocit, ze koruna redne a celkovo nevyzera zdravo.

aktualny stav
Obrázok

takto vyzeral tesne po kupe. nemam lepsi zaber.
Obrázok

vopred dik.

Používateľov profilový obrázok
RastoS
Administrátor
Reactions:
Dátum registrácie: 22 Jún 2010, 18:12

Re: Znacne opadavanie listov Ficus Bonsai

Príspevok od používateľa RastoS »

ahoj, podla fotie tie roztocce suhlasia, tiez sa mi zda ze ich tam vidim aj ked napadnutie nie je tak silne kedze nevidno pavucinky. Ono aj ked sa ich zbavis tak chvilu este trva kym to opadavanie prejde, ja by som odporucil este ho streknut s karate CS5 + aj s tym postrekom poliat.
davaj pozor aj na chlad, fikusi su haklive na prievan a chlad na korenoch.

R

netoper
Reactions:

dik za odpoved. bonsai dostal neskor postrek s apollo 50 nakolko ten vertimec sa mi zdal neucinny. teraz sa zda byt uz klud co sa tyka roztocov. kupil som aj mikroskop a prezrel viac ako 50 listov, ale nenasiel som ani jedneho roztoca. bonsai som aj presadil do kvalitneho substratu, ale veci sa maju tak, ze uz stratil asi aj 50% listov, alebo teda celkom vela. nachdzam male vetvicky, ktore su uz uplne bez listov. vobec neviem co s nim moze byt. korene sa pri presadzani zdali byt pekne vitalne. riadne som ich od stareho substratu aj vysprchoval. neviem ci bonsaje umieraju takto pomaly, alebo je to zmenou pocasia/obdobia, ale minuly rok toto s prichodom zimy nerobil. dokonca uz sem tam odpadnu aj mlade, male listky, ktore sem tam vyhodil (a nove uz nevidim). predtym pustal iba vacsie. no neviem co mozem este pre neho urobit. netesi ma to. tymto tempom bude z neho za dva mesiace asi iba pahyl, aj ked to opadavanie sa trocha zmiernilo. uz to nie je za hrst listov kazdy den. ci iba ponechat vsetko ako je, byt trpezlivy a sledovat a cakat do jari?

Johny1979
Reactions:
Dátum registrácie: 04 Dec 2019, 20:47

Príspevok od používateľa Johny1979 »

ficus je odolný ale aj on si raz povie ze tú tmu uz viac neznesie a vykašle sa na to. s každým metrom vzdialenosti klesa intenzita svetla 4 nasobne, tak si to odmerajte a hodte do kalkulačky že k akému vysledku sa dopracujete.

Johny1979
Reactions:
Dátum registrácie: 04 Dec 2019, 20:47

Príspevok od používateľa Johny1979 »

ešte čo sa týka chladu , tak ficusy mam vonku kym nezačne mrznut v noci, takže 5stupnov nad nulou korene asi niesu problem to v byte nedosiahnete ani keby.... čo sa týka prievanu to je tiež daky mýtus, resp nechapem aky typ prievanu to može byt, kedže vonku je teraz napr 8 stupnov a vietor fuka od rana do vecera. Podla mna 90% problemov suvisi s nedostatkom slnečneho žiarenia.

netoper
Reactions:

cely cas co je tu, je necele 2m od velkeho vychodneho okna. stala teplota 23°, vlhkost 50-60. a ako je na tom dnes? divne. stale opadava, ale vyhodil velmi vela novych listov vsade a dokonca aj mnoho novych vetvyciek. a tie akoze rastu fakt rychlo. niekedy rano najdem padnutych 5-10 listov (medzi nimi niekedy aj tie nove male), inokedy ani jeden. aj teraz som pocul, ako jeden spadol. fakt to bude asi tou zmenou rocneho obdobia, lebo ked skusim ohnut vetvu, kde nie je ani jeden list, je pruzna, nic nie je suche. tak verim, ze nejako tuto zimu da, na jar mega zapuci a na dalsi rok uz bude silnejsi 😁 bude to asi tym slnkom, resp. dennym svetlom. je ho malo a ked teraz aj je, tak ho tu nie je tolko ako v lete. tma je uz o piatej...

Samuell2341
Reactions:
Dátum registrácie: 16 Feb 2023, 16:46

Príspevok od používateľa Samuell2341 »

Ahoj tak ako to s ním vyzerá teraz keď už je skoro jar, vspamätal sa ?

Napísať odpoveď

Návrat na "Mám problém - diagnostika"