Prišiel ten čas.

Je to už nejaká doba, ako bolo bonsajforum.sk založené. Pomohlo našej komunite zostať v kontakte, či zdieľať vedomosti a skúsenosti. Neúprosne sa však spôsob interakcie presúva na iné platformy. Vidieť to môžeme na počte nových príspevkov tu oproti https://www.facebook.com/groups/bonsajforum. Väčšina zakladajúcich členov sem už pravidelne nechodí, čo má negatívny dopad na počet a kvalitu odpovedí pre nových členov, resp. začiatočníkov.

Rozhodli sme sa preto, že prevádzkovať toto fórum už nemá zmysel a od leta bude doména presmerovávať na svoj Facebookový náprotivok. Venujte mu prosím tichú spomienku. Vidíme sa!

RastoS & lacike

Yamadori hrab

Používateľov profilový obrázok
Mimo
Reactions:
Dátum registrácie: 15 Mar 2016, 09:51
Kontaktovať používateľa:

Re: Yamadori hrab

Príspevok od používateľa Mimo »

Chcel by som doplniť že pri intenzivnom raste hrabov môže byť už v polovici juna neskoro - samozrejme zaleži od rastu toho ktoreho stromu.
Ja som strihal novy rast prvykrat v polke maja a to už všetky vnutorne listy boli žlte z nedostatku svetla a listy boli len na koncoch dlhych konarikov, tak isto na malych hraboch v prepravke čo mi rastu a chcel som na nich budovať vetvenie.
Teraz mam čo naprávať kvôli neskoremu presvetľovaniu korun....

Rad0
Reactions:
Dátum registrácie: 26 Apr 2016, 13:33

Príspevok od používateľa Rad0 »

Mimo napísal:Chcel by som doplniť že pri intenzivnom raste hrabov môže byť už v polovici juna neskoro - samozrejme zaleži od rastu toho ktoreho stromu.
Ja som strihal novy rast prvykrat v polke maja a to už všetky vnutorne listy boli žlte z nedostatku svetla a listy boli len na koncoch dlhych konarikov, tak isto na malych hraboch v prepravke čo mi rastu a chcel som na nich budovať vetvenie.
Teraz mam čo naprávať kvôli neskoremu presvetľovaniu korun....
To co pises ty je skor o udrziavacom strihani, kedy chces udrzat existujuce vnutorne vetvenie. Tu sa skor riesi, ako ho dosiahnut. Nechat intenzivne rast a potom vyrazne zostrihat. Tak by mal zacat tlacit vyhony aj vo vnutri koruny, kde doteraz zatial listy ani neboli.

Mimo
Reactions:
Dátum registrácie: 15 Mar 2016, 09:51
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mimo »

Už po roku to môže byť takto ak ti poriadne rastu a novy obrast zakryje cele vnutro. Potom bude mať prekvapko vo vnutri v podobe žltych listkov a odumretych konarikov. A nove vetvenie môže začať budovať 10cm od kmeňa. :)

Palino
Reactions:
Dátum registrácie: 03 Apr 2017, 20:01

Príspevok od používateľa Palino »

Ďakujem za rady, práve pozerám na svoj hráb a zisťujem že do budúcna by to chcelo aj radikálny rez aby stromček spĺňal moje očakávania a predstavy. Chcel by som sa spýtať kedy taký radikálny rez, alebo radikalne rezy alebo tvarovanie smiem spraviť a po prípade ako, aby stromček vyzeral takto (príloha)
Prílohy
aranž_08.jpg

Rad0
Reactions:
Dátum registrácie: 26 Apr 2016, 13:33

Príspevok od používateľa Rad0 »

Palino napísal:Ďakujem za rady, práve pozerám na svoj hráb a zisťujem že do budúcna by to chcelo aj radikálny rez aby stromček spĺňal moje očakávania a predstavy. Chcel by som sa spýtať kedy taký radikálny rez, alebo radikalne rezy alebo tvarovanie smiem spraviť a po prípade ako, aby stromček vyzeral takto (príloha)
Radikalne rezy idealne na jar pred zaciatkom rasenia (ako ked strom vykopavas z prirody). Ty si ale strom vykopal tento rok, drviva vacsina sa zhodne, ze by si ho minimalne(!) 2 roky mal nechat rast a zotavovat sa bez dalsich vacsich zasahov - najma aby obnovil korenovu sustavu. Nejake zakladne prestrihanie vyhonov a tvarovanie by si za dobreho stavu mohol realizovat buduci rok. Radikalne rezy si asi nechaj az na ten nasledujuci, ked si budes isty, ze strom to v pohode rozchodi.

Co sa vysledku tyka: po radikalnych rezoch (castokrat sa nechava len kmen a vetvy pestujes nanovo) budes mat pomerne velke rany, ktore sa musia (mali by sa) zacelit. To ide tym rychlejsie, cim viac volne nechas strom rast (idealne vetvy v blizkosti ran) - vela prudiacich zivin pomaha vytvorit kalus a zacelit rany. T.j. tam si kus v protiklade k tomu, ze by si chcel budovat jemne vetvenie (vs. volny rast).

Palino
Reactions:

Ďakujem veľmi pekne čiže tento rok ho mam, alebo mozem zastrihat alebo nie?? Resp teraz... Tie jemné tenké výhonky

Ďalšia otazka môžem ho budúci rok presadiť? Alebo ešte počkám? Je zasadený v raseline a pôvodný il sa mi nepodarilo odstrániť celý cca ostalo tam asi 25 - 30% ilu v korenoch... Bol by som radšej za priepustnejsiu drť s humusom alebo inými živinami, ale ale nechcem nič unáhliť...

Čím by som stromček mal hnojit? A ďalej ho takto stimulovať v raste? Čo všetko stromček potrebuje aby bol zdravý aj pod zemou a aby sa pekne zakorenoval a hustol koreňový bal?

Ďakujem za čas aj odpovede

lacike
Reactions:
Dátum registrácie: 30 Jan 2011, 19:13
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa lacike »

Tak ako pise Rad0. Postup je jasny:
1. Vykopat, nechat 2 roky tak, intenzivne hnojit. Tym sa vyriesia korene.
2. Intenzivne hnojit, zavalovat rany, udavat stromu zakladny tvar odstranenim vetiev, zavalovanim ran. Vysledkom su hlavne vetvy.
3. Prve presadenie, ak je nadoba velka
4. Zacat pracovat na jemnom obraste. Podla typu stromu a tvojej preferencie si zvolis sposob. Mne sa stromy od WP az tak nepacia, co sa tyka vetvenia, ale jeho sposob je velmi pohodlny. Mozes zastipovat vyhony, aby nevznikali dlhe internodia a mozes aj defoliovat, aby ti strom obrasil blizsie ku kmenu, cim sa vies zbavit vzniknutych prazdnych miest, ak sa ti vrati obrast. Defoliacia sa ale robi iba ked je strom silny, urcite nie v ten rok ako bol presadeny, alebo ak strom vyzera slabo.

Palino
Reactions:

Zdravim Vás všetkých niečo naštudované a veľmi pekne ďakujem za rady aj za podrobný rozpis, rozumiem že to chce trocha trpezlivosti a už teraz sa teším na jar a na ďalšie prirastky.
Príjemný deň

Samson
Reactions:
Dátum registrácie: 19 Apr 2020, 18:34

Príspevok od používateľa Samson »

Zdravim, toto je velmi dobre vlakno pre nas zaciatocnikov. Moja otazka je ci tu popisane veci platia pre vsetky stromy? Teda aspon listnate. Vdaka

RastoS
Administrátor
Reactions:
Dátum registrácie: 22 Jún 2010, 18:12

Príspevok od používateľa RastoS »

Ahoj, až na malé výnimky pre listnáče áno. Výnimkami sú napríklad breza (kope sa keď už má listy), dub (niekedy v auguste).

Pri ihličnanoch je to trochu zložitejšie.

R

Napísať odpoveď

Návrat na "Hrab"