Prišiel ten čas.
Je to už nejaká doba, ako bolo bonsajforum.sk založené. Pomohlo našej komunite zostať v kontakte, či zdieľať vedomosti a skúsenosti. Neúprosne sa však spôsob interakcie presúva na iné platformy. Vidieť to môžeme na počte nových príspevkov tu oproti https://www.facebook.com/groups/bonsajforum. Väčšina zakladajúcich členov sem už pravidelne nechodí, čo má negatívny dopad na počet a kvalitu odpovedí pre nových členov, resp. začiatočníkov.
Rozhodli sme sa preto, že prevádzkovať toto fórum už nemá zmysel a od leta bude doména presmerovávať na svoj Facebookový náprotivok. Venujte mu prosím tichú spomienku. Vidíme sa!
RastoS & lacike
Je to už nejaká doba, ako bolo bonsajforum.sk založené. Pomohlo našej komunite zostať v kontakte, či zdieľať vedomosti a skúsenosti. Neúprosne sa však spôsob interakcie presúva na iné platformy. Vidieť to môžeme na počte nových príspevkov tu oproti https://www.facebook.com/groups/bonsajforum. Väčšina zakladajúcich členov sem už pravidelne nechodí, čo má negatívny dopad na počet a kvalitu odpovedí pre nových členov, resp. začiatočníkov.
Rozhodli sme sa preto, že prevádzkovať toto fórum už nemá zmysel a od leta bude doména presmerovávať na svoj Facebookový náprotivok. Venujte mu prosím tichú spomienku. Vidíme sa!
RastoS & lacike
Borovica lesná
Re: Borovica lesná
Všetci si tým musíme prejsť. S tou lokalitou máš asi pravdu. Jarný výkop som raz robil v lesnej pôde a nezdar. Ale to bola úplne prvá... Letné som doniesol z 1 náleziska... hmmm starej banskej haldy. To sa ani o kopaní nedá hovoriť, v podstate boli vyhrabané zo zosúvajúceho svahu. Tiež poučenie - načo kopať v íle, alebo do hĺbky studne, keď sa dá aj inak. Odpáliť sa dá aj strom kúpený v kontajneri...
Teraz napr. stavajú obchvat ZV a okolitých obcí, tam sa dá toho tiež veľa nájsť.
Všetci sme stratili a strácame rastliny, či už vlastnou vinou, alebo z iných dôvodov. No hlavné je nenechať sa odradiť a učíme sa aj z toho.
Teraz napr. stavajú obchvat ZV a okolitých obcí, tam sa dá toho tiež veľa nájsť.
Všetci sme stratili a strácame rastliny, či už vlastnou vinou, alebo z iných dôvodov. No hlavné je nenechať sa odradiť a učíme sa aj z toho.
long live your 盆栽
P.G.
P.G.
- RastoS
- Administrátor
- Reactions:
- Dátum registrácie: 22 Jún 2010, 18:12
veľmi pekne napísané Chumo.
Ja by som ešte dodal že presádzanie v lete tiež môže byť úspešné. Aj keď som takto presádzal iba kontajnerovky tak úspešnosť bola celkom vysoká. Dôležité je presádzať v momente keď sviečky začnú sfarbovať do fialova. Po presadení nechať borovicu na primom slnku, veľa polievať a hnojiť. Pri zapracovávaní substrátu nepichať paličou doňho ale zapichnúť a krúžením zapracovať substrát medzi korene (pozdravujem lacikeho
.
R

Ja by som ešte dodal že presádzanie v lete tiež môže byť úspešné. Aj keď som takto presádzal iba kontajnerovky tak úspešnosť bola celkom vysoká. Dôležité je presádzať v momente keď sviečky začnú sfarbovať do fialova. Po presadení nechať borovicu na primom slnku, veľa polievať a hnojiť. Pri zapracovávaní substrátu nepichať paličou doňho ale zapichnúť a krúžením zapracovať substrát medzi korene (pozdravujem lacikeho

R
- RastoS
- Administrátor
- Reactions:
- Dátum registrácie: 22 Jún 2010, 18:12
a ešte jedna dôležitá vec, je treba poznať druh stromu ktorý kopeš a to z dôvodov ktoré tu už boli spomínané. jednak sa od druhu odvíja vhodné obdobie pre výkop, niektoré durhy sa kopú veľmi skoro na jar, niektoré neskoro na jar, niektoré v lete. a potom sa podľa druhu odvíja aj nasledovná starostlivosť, niektorým druhom sa nesmú zakracovať korene, iné nesmieš strihať a tvarovať spolu s presadením a pod.
je to ako keby si prišiel do obchodu so zvieratami a povieš nech ti predajú náhodné zviera. prídeš s ním domov a dáš mu jesť mačaciu konzervu, oholíš ho a potom zistíš že máš papagája.
R
je to ako keby si prišiel do obchodu so zvieratami a povieš nech ti predajú náhodné zviera. prídeš s ním domov a dáš mu jesť mačaciu konzervu, oholíš ho a potom zistíš že máš papagája.
R
Gratulujem RastoS, túto hlášku hneď tak niekto neprekoná.je to ako keby si prišiel do obchodu so zvieratami a povieš nech ti predajú náhodné zviera. prídeš s ním domov a dáš mu jesť mačaciu konzervu, oholíš ho a potom zistíš že máš papagája.
Ale vážne, netvrdím, že borovice TREBA kopať IBA v lete. Akurát mne to tak vyšlo. A robí to aj/iba v lete veľa ľudí, podobne ako duby a spol.
A s chumom naprosto súhlasím, len som dodal, že každý si tým asi musí prejsť, lebo len málokto verí, že sa dá učiť na cudzích chybách.
Mimochodom ma1eus držím palce.
long live your 盆栽
P.G.
P.G.
Zdravim chlapy na luke som nasiel tuto borovicu ktora sa mi zapacila ..chcel by som ju vykopat..povedze mi postup aky substrat jej dat abo ju nechat v tej zemine..chcel by som celkovy skrateny postup co snou
Dakujem
Dakujem
- lacike
- Reactions:
- Dátum registrácie: 30 Jan 2011, 19:13
- Kontaktovať používateľa:
A preco chces takyto material vykopavat? Je niecim zaujimavejsia ako rovnaka borovica zo zahradnictva?
Minimálne ušetrí niekoľko desiatok eur
Treba odhrnut tu travu
Bonsaj Bratislava - https://www.facebook.com/bonsajbratislavaBA
- lacike
- Reactions:
No, len ked uz nieco beries z prirody, tak by si to zasluzilo mat nejaku hodnotu (zaujimavy kmen, malo okatych chyb, kompaktny obrast a pod.). Preto sa viac oplati kupit, pretoze pri tejto kvalite je ta cena v zahradnictve dostatocne nizka na to, aky dobry strom dostanes (ma kompaktne korene, dobry kmen, ziadne okate chyby, kompaktny obrast). Cize teoreticky usetris 20-30 eur, ale vykop ta stoji vlastny cas (pol dna zivota) a potom pestujes 5 rokov ten strom, aby sa dal vobec natvarovat...
Vcera mi padla do oka tato borovica.
Kmen sa pekne toci, dala by sa zasadit aj hore nohami, pripadne lezato. Len sa mi nevidi, ze nieco zelene sa objavuje daleko na tej prvej vetvicke vpravo.
Myslite ze to ma vyznam skusit?
Kmen sa pekne toci, dala by sa zasadit aj hore nohami, pripadne lezato. Len sa mi nevidi, ze nieco zelene sa objavuje daleko na tej prvej vetvicke vpravo.
Myslite ze to ma vyznam skusit?
No to by mohol byť zaujímavý stromček 
Bonsaj Bratislava - https://www.facebook.com/bonsajbratislavaBA
- lacike
- Reactions:
Predstav si, ze ake vetvy to budu, ked zostane obrast iba na poslednych dvoch cm vetiev. Budes ho vracat najblizsich 10 rokov..
Čo takéto niečo Lacike? Lepšie? včera som si to náhodou cvakol, osobne sa pre to nechystám ale tak či tak to tam nebude mať dlhú životnosť, frekventovaná cesta, elektrické vedenie, zveri a vandali 

zóna 6a
Co ja viem, podla mna je to nuda 
Nicim zaujimava, tenka,...
Tu moju necham tiez tak, asi to nema vyznam. To by sme museli zit 300 rokov, tusim sme si vybrali zly konicek

Nicim zaujimava, tenka,...
Tu moju necham tiez tak, asi to nema vyznam. To by sme museli zit 300 rokov, tusim sme si vybrali zly konicek

Dnes som sa zase tulal, borovic neurekom, ale nic specialne.dve som vybral, ta lepsia ale nema moc korienkov, uvidim ci to da. Na niecom sa treba ucit a skusat.
Este sa tam asi vratim , je tam mnozstvo mladych bukov akuratnej velkosti, zvlastne je maju vsetky minulorocnecsuche listie. Tiez vela briezok. Takto by to mohlo byt?
Este sa tam asi vratim , je tam mnozstvo mladych bukov akuratnej velkosti, zvlastne je maju vsetky minulorocnecsuche listie. Tiez vela briezok. Takto by to mohlo byt?
Poslednu dobu vidim same cudne tvary: