Prišiel ten čas.

Je to už nejaká doba, ako bolo bonsajforum.sk založené. Pomohlo našej komunite zostať v kontakte, či zdieľať vedomosti a skúsenosti. Neúprosne sa však spôsob interakcie presúva na iné platformy. Vidieť to môžeme na počte nových príspevkov tu oproti https://www.facebook.com/groups/bonsajforum. Väčšina zakladajúcich členov sem už pravidelne nechodí, čo má negatívny dopad na počet a kvalitu odpovedí pre nových členov, resp. začiatočníkov.

Rozhodli sme sa preto, že prevádzkovať toto fórum už nemá zmysel a od leta bude doména presmerovávať na svoj Facebookový náprotivok. Venujte mu prosím tichú spomienku. Vidíme sa!

RastoS & lacike

Dub - ďalší vývoj?

Používateľov profilový obrázok
peter G
Reactions:
Dátum registrácie: 30 Aug 2014, 17:34

Dub - ďalší vývoj?

Príspevok od používateľa peter G »

Ahojte, pracujete aj v tomto období? :)

Mám tu pár rokov 1 Q. robur. Nepekná je tá rovná časť kmeňa... Viac rokov som sa snažil vyprovokovať pučanie nižšie na kmeni. Až po vylámaní terminálnych pukov sa to podarilo. Samozrejme vývoj komplikovaný každoročne aj múčnatkou, posledný rok som to zvládol prevenciou...
Na 1. obr. je stromček ako vyzerá aktuálne, kmeň je posiaty pukmi. Otázka je, či nechať ešte rásť ako je, nechať vypučať a rásť nové vetvy z kmeňa a zariadiť sa podľa toho, ako to bude vyzerať.
Druhá možnosť je asi trochu lákavejšia. Potopiť na 1. červenej čiare a vršok zasadiť ako zvlnenú plť (viď 3. obr. pohľad na vršok z boku)... No a dolu mi zostanú 2 možnosti, stromček strednej veľkosti (prerušovaná čiara), alebo ešte niečo menšie. Na nebari veľmi ešte nekukajte, pôjde zasadiť naspäť hlbšie, rastie tam aj zopár nových korienkov a na tých sa bude budovať.
Prílohy
dub all.jpg
long live your 盆栽
P.G.

lacike
Reactions:
Dátum registrácie: 30 Jan 2011, 19:13
Kontaktovať používateľa:

Re: Dub - ďalší vývoj?

Príspevok od používateľa lacike »

Ake velke listy ma vzhladom ku kmenu?

peter G
Reactions:

Viem na čo mieriš. Strom má teraz asi 45 cm, nejakých 5 rokov u mňa, ale ako tak sa zobral až posledný rok v terramole. Listy už má trochu menšie ako na začiatku, možno by to šlo aj na shohina. Videl som pár podarených aj z tohto duba. Hlavne časom ak bude trochu "rootbound". Teraz ich už nezmeriam, lopúchy to už ale nie sú. Ak nie shohin aspoň môže byť zrezaný kvôli konicite a zmene pohybu kmeňa.
Keď bude trochu teplejšie, skúsim ešte ohyb heverom v tej rovnej časti (teda aspoň 2 ohyby), uvidím...
Duby nie sú veľmi vďačné a ľahko potopiteľné, ale nejaké pozitívne výsledky som našiel:
http://www.bonsai-kai.cz/forum/viewtopic.php?f=2&t=175

http://bonsaieejit.com/2011/09/16/oak-air-layer/

Ako... najskôr skúsim ohnúť... viem super by bolo 5 rokov v záhone, ale už je v anorganike.
long live your 盆栽
P.G.

lacike
Reactions:
Kontaktovať používateľa:

5 rokov v zemi z neho spravi o 2 triedy lepsi material, kazdy dalsi rok v anorganike ho posuva dalej ale iba v aktualnom stave, cize, niekedy treba par rokov zahodit a urobit vacsi skok :-)

peter G
Reactions:

Väčším skokom myslíš redukčný rez, trebárs aj s potopením podľa zámyslu? Lebo 2. možnosť je len odviezť ho 70 km do záhonu k rodičom, tam o.i. silnie aj Q. rubra...alebo späť do sadu.
Asi sa s ním skúsim pohrať a keď bude priestor, nájdem si aj väčší.
long live your 盆栽
P.G.

lacike
Reactions:
Kontaktovať používateľa:

Myslim tym na par rokov vratit do zeme a tam robit redukcny rez, nasledne vytiahnut a v anorganike dopestovat korunu.

peter G
Reactions:

Ďakujem. Tož jeden hever tú rovnú časť zrejme spravil. Tento rok budem hnojiť čo to dá, nechám rásť všetko nové čo vyraší z kmeňa, hlavne v dolnej časti a uvidím ako ďalej.
long live your 盆栽
P.G.

Samson
Reactions:
Dátum registrácie: 19 Apr 2020, 18:34

Príspevok od používateľa Samson »

Tiez mam jeden maly dubik, asi dva roky co som ho doniesol z lesa, zasadil som ho len tak do zeminy do kvetinaca, korene sa mu pekne rozrastli a vravim si, ze nieco s nim treba robit. Da sa pouzit dub na upevnenie na skalu? Skoda , ze ma velke listy, daju sa zmensit?
Ma celkom zaujimavy tvar na spodku. Presadzal som ho do zeolitu, tak som to zo srandy naaranzoval na kamen ako by to vyzeralo. Videl som, ze to obaluju foliou a potom zasadia hlbsie i s kamenom.
Neviem, pustit sa do toho alebo to neni dobry napad s dubom? Natocil som i drotik, ale zatial netvaroval, len sa mi zda ze tie vetvicky musia inam..
IMG_20200422_191004_864.jpg
IMG_20200422_191031_478.jpg
IMG_20200422_191432_477.jpg
Druha moznost, za predpokladu ze tie listy obrovske viem zmensit je dat ho normalne do misky a hrat sa uz len s korunou. Taky mini stromcek.

Napísať odpoveď

Návrat na "Dub"