Keramzit

Vander
Príspevky: 12
Dátum registrácie: 25 Apr 2013, 20:20
Bydlisko: LV - Las Vegas :-))

Keramzit

Príspevok od užívateľa Vander » 01 Máj 2013, 09:57

Zdravím,

chcel by som sa opýtať či má niekto skúsenosti s KEREMZITOM. Mne ho v záhradkárstve odporučili, ako vhodný substrát do misky pod bonsai. Z dôvodu držania vlahy a jej následného odparovania. Pod cezmínu som to vyskúšal, ale mám strach, aby nedošlo ku tvorbe plesní. Proste keď stromček polejem voda ním pretečie do nádoby a zvyšok do misky so substrátom.

mohykan
Príspevky: 182
Dátum registrácie: 06 Feb 2013, 21:44
Bydlisko: Svit

Re: Keramzit

Príspevok od užívateľa mohykan » 01 Máj 2013, 21:56

pri vzdusnom substrate sa nemusis bat tvorbe.Maximalne sa ti moze robit ako mne biely povlak na povrchu,ked som slabsie vetral v zime...Je to vzdusne a tam plesen tazko prezije ;-)
Osobne nemam keramzit,takze neviem ti povedat presne,ako sa sprava.

Užívateľov profilový obrázok
lacike
Príspevky: 2008
Dátum registrácie: 30 Jan 2011, 19:13
Bydlisko: Bernolákovo
Kontaktovať užívateľa:

Re: Keramzit

Príspevok od užívateľa lacike » 01 Máj 2013, 21:58

akurat som teraz na jar presadzal jeden smrekovec, co rastol v keramzite s raselinou a vyzeral velmi zdravo, aj korene ;-)

Užívateľov profilový obrázok
RastoS
Administrátor
Príspevky: 1895
Dátum registrácie: 22 Jún 2010, 18:12
Bydlisko: Senec

Re: Keramzit

Príspevok od užívateľa RastoS » 01 Máj 2013, 22:07

ahoj, neviem či celkom správne chápem čo ti to odporučili "odporučili, ako vhodný substrát do misky pod bonsai."
to ako do podmisky iba na odparovanie?.

Vander
Príspevky: 12
Dátum registrácie: 25 Apr 2013, 20:20
Bydlisko: LV - Las Vegas :-))

Re: Keramzit

Príspevok od užívateľa Vander » 02 Máj 2013, 14:10

Presne tak, do misky pod kvetináčom (ak to mám tak laicky nazvať)...

Užívateľov profilový obrázok
rasto
Príspevky: 760
Dátum registrácie: 09 Máj 2012, 13:05
Bydlisko: Bernolákovo
Kontaktovať užívateľa:

Re: Keramzit

Príspevok od užívateľa rasto » 02 Máj 2013, 14:17

tak to je úplne jedno, čo tam dáš, nejaký lomový kameň, makadam, okruhliaky...keramzit je sice vodonasiakavý, ale v tomto použití je podla mňa totálne nepraktický - bude sa ti ľahko vyplavovať, ked budeš dopĺňat vodu.

Felix
Príspevky: 48
Dátum registrácie: 09 Jan 2013, 20:55

Re: Keramzit

Príspevok od užívateľa Felix » 02 Máj 2013, 14:48

Ahoj
Viete niekto kde sa dá zohnať frakcia menšia ako 8 až 16 mm? Tu v okolí Sabinova a Prešova nič tma
Felix

Užívateľov profilový obrázok
Havrann
Príspevky: 832
Dátum registrácie: 09 Sep 2010, 13:45
Bydlisko: Bratislava - Devínska Nová Ves

Re: Keramzit

Príspevok od užívateľa Havrann » 02 Máj 2013, 15:05

okolo Prešova mas moznost kupit zeolit tak preco ten nekupis, to je viac osvedceny material u bonsajistov ako keramzit

ked ale chces pouzivat keramzit tak ja v stavebninach kupujem liapor je to nieco podobne http://www.liapor.cz/cz/sortiment-kameniva

liapor alebo liadrain kupuj
Marián Šimkovič
Danubius bonsaj klub Bratislava

Užívateľov profilový obrázok
RastoS
Administrátor
Príspevky: 1895
Dátum registrácie: 22 Jún 2010, 18:12
Bydlisko: Senec

Re: Keramzit

Príspevok od užívateľa RastoS » 02 Máj 2013, 15:16

ak ho budeš držať vonku tak sa mi zdá úplne zbytočné držať vodu v podmiske, na vlhkosť vzduchu to nebude mať žiadny efekt. ak vo vnútri tak daj niečo nenasiakavé a nebude ti to ani plesnieť, ak začne tak premyješ jarovou vodou a je vybavené.

Vander
Príspevky: 12
Dátum registrácie: 25 Apr 2013, 20:20
Bydlisko: LV - Las Vegas :-))

Re: Keramzit

Príspevok od užívateľa Vander » 02 Máj 2013, 17:51

RastoS napísal:ak ho budeš držať vonku tak sa mi zdá úplne zbytočné držať vodu v podmiske, na vlhkosť vzduchu to nebude mať žiadny efekt. ak vo vnútri tak daj niečo nenasiakavé a nebude ti to ani plesnieť, ak začne tak premyješ jarovou vodou a je vybavené.

ďakujem za radu :-)

Felix
Príspevky: 48
Dátum registrácie: 09 Jan 2013, 20:55

Re: Keramzit

Príspevok od užívateľa Felix » 02 Máj 2013, 21:09

Ahoj
Samozrejme že som najprv zháňal liapor ale tu onom nevedia stavebniny kvetinárstvo nič tak so začal zháňať keramzit a tiež nič. Písal som aj na firmu čo to vyrába Liapor ,že kde to posielajú v Prešovskom kraji ani neodpovedali. Ak sa dá tak niečo môžeme riešiť.
Felix

Užívateľov profilový obrázok
lacike
Príspevky: 2008
Dátum registrácie: 30 Jan 2011, 19:13
Bydlisko: Bernolákovo
Kontaktovať užívateľa:

Re: Keramzit

Príspevok od užívateľa lacike » 03 Máj 2013, 06:51

Felix napísal:Ahoj
Samozrejme že som najprv zháňal liapor ale tu onom nevedia stavebniny kvetinárstvo nič tak so začal zháňať keramzit a tiež nič. Písal som aj na firmu čo to vyrába Liapor ,že kde to posielajú v Prešovskom kraji ani neodpovedali. Ak sa dá tak niečo môžeme riešiť.
Felix
Ak to chces do tej podmisky, tak keramzit aj liapor su neprakticke, lebo ako pise rasto, plavaju na vode a teda ked dolejes vodu, tak.. Do podmisky daj normalne zeolit, strk, ostrohranny strk, akvarijny strk a pod.

Keramzit a liapor sa davaju priamo do substratu, lebo su lahke. Ked mas strom v 20L miske s cistym zeolitom, tak by ta seklo v krizoch pri dvihani (neviem presne kolko vazi, ale mal som pocit, ze manzelka je lahsia... :D )

Felix
Príspevky: 48
Dátum registrácie: 09 Jan 2013, 20:55

Re: Keramzit

Príspevok od užívateľa Felix » 03 Máj 2013, 15:28

Ahojte
Nie ja som Liapor zháňal do substrátu ktorý som si miešal, nakoniec som kúpil Keramzit a kladivom na menšie kúsky.A ešte jedna otázka môžem dať malé kamienky čo sa použil na zimný posyp? Lukáš Sirotný vo svojich substrátoch používa Ekogrit, a ten sa používa na zimný posyp.Ja som od nich bral namiešaný substrát ale aj čistý Terramol a Zeolit. mi doviezli, tak som miešal podla ich receptúry. Len k tomu Liaporu sa neviem dostať.A vy to kde kupujete v akých obchodoch?

Užívateľov profilový obrázok
lacike
Príspevky: 2008
Dátum registrácie: 30 Jan 2011, 19:13
Bydlisko: Bernolákovo
Kontaktovať užívateľa:

Re: Keramzit

Príspevok od užívateľa lacike » 03 Máj 2013, 19:10

Ku ekogritu a liaporu uz je tema:
http://www.bonsajforum.sk/viewtopic.php?f=51&t=154

Liapor musis zohnat aj v stavebninach, pouziva sa na vylahcenie betonu alebo samonivelizacnych roztokov/poterov (napr. ked potrebujes vyrovnat podlahu, ktora je fest kriva tak si namiesas samonivelak a dosypes don lahucky liapor, cim namiesto zatazenia priecok 400kg betonu zatazis napr. iba 100kg ...). Takze hladaj v sekcii poterov :)

Užívateľov profilový obrázok
rasto
Príspevky: 760
Dátum registrácie: 09 Máj 2012, 13:05
Bydlisko: Bernolákovo
Kontaktovať užívateľa:

Re: Keramzit

Príspevok od užívateľa rasto » 03 Máj 2013, 21:41

http://www.bonsajforum.sk/viewtopic.php?f=51&t=757
aj v tejto teme je o liapore - nazaciatku su fotky - vrece Rigips, liapor na vylahcenie betonu do podlahy. ma to dobru zrnitost, v baumaxe 50 litrov cca 10 €

Užívateľov profilový obrázok
mathew
Príspevky: 329
Dátum registrácie: 22 Jún 2010, 21:30
Kontaktovať užívateľa:

Re: Keramzit

Príspevok od užívateľa mathew » 03 Máj 2013, 21:51

ja som si kupoval Keramzit frakciu 4 až 8 mm minulý rok v Trenčíne. ak chceš pôjdem tí pozret aké majú balenie a aká ja cena. by som tí to poslal poštou ak toho nechceš veľa.

Užívateľov profilový obrázok
mirecc
Príspevky: 138
Dátum registrácie: 16 Dec 2010, 13:19
Bydlisko: Drietoma
Kontaktovať užívateľa:

Re: Keramzit

Príspevok od užívateľa mirecc » 04 Máj 2013, 07:34

mathew napísal:ja som si kupoval Keramzit frakciu 4 až 8 mm minulý rok v Trenčíne. ak chceš pôjdem tí pozret aké majú balenie a aká ja cena. by som tí to poslal poštou ak toho nechceš veľa.
A kde v Trenčíne si zohnal takúto frakciu? A mali tam aj menšiu frakciu?
Miro Malych

Užívateľov profilový obrázok
mathew
Príspevky: 329
Dátum registrácie: 22 Jún 2010, 21:30
Kontaktovať užívateľa:

Re: Keramzit

Príspevok od užívateľa mathew » 04 Máj 2013, 13:43

jediný problém je vtom ze to je velkosklad. ja som to tam kúpil poznamosti. preto píšem ze zistím, kúpim a pošlem. ináč je to firma Ruža a sú pri Toske v Trenčíne.
ja som si kupoval malé balenie. asi tak liter, možno liter a pol.

Užívateľov profilový obrázok
RastoS
Administrátor
Príspevky: 1895
Dátum registrácie: 22 Jún 2010, 18:12
Bydlisko: Senec

Re: Keramzit

Príspevok od užívateľa RastoS » 04 Máj 2013, 22:29

hmmm, ruža je aj v Žiline niekde. bol som tam tak pred 10 rokmi a dalo sa s nimi dohodnúť aj bez živnostenského.

R

Napísať odpoveď

Návrat na "Pôda"