Akadama

Užívateľov profilový obrázok
creo
Príspevky: 37
Dátum registrácie: 17 Feb 2013, 08:52
Bydlisko: Topoľčany

Re: Akadama

Príspevok od užívateľa creo » 02 Mar 2016, 15:47

Ja neplánujem 20 bonsaji, takže som ochotny investovat do akadamy. (mozni časom zmenim názor)

Odoslané pomocou Tapatalk

Užívateľov profilový obrázok
peter G
Príspevky: 1393
Dátum registrácie: 30 Aug 2014, 17:34
Bydlisko: Zvolen

Re: Akadama

Príspevok od užívateľa peter G » 02 Mar 2016, 15:57

Ani ja som neplánoval :) A niet nad vlastné skúsenosti. Ja som si nechal poradiť tu na fóre a nebanujem.
long live your 盆栽
P.G.

Chumo
Príspevky: 135
Dátum registrácie: 28 Jún 2013, 19:58
Bydlisko: Lucenec

Re: Akadama

Príspevok od užívateľa Chumo » 02 Mar 2016, 17:41

Tomu sa hovori masochismus...:

Skusenejsi tvrdia, ze akadama je horsia a este ku tomu je aj drahsia, ale ja si ju aj tak kupim... Lebo chcem... :ymdevil:

P.S.

Keby mali japonci taky jednoduchy pristup k zeolitu ako my, vykaslali by sa na celu akadamu...

Užívateľov profilový obrázok
palged27
Príspevky: 494
Dátum registrácie: 01 Jún 2013, 18:33
Bydlisko: Košice /Nad Jazerom

Re: Akadama

Príspevok od užívateľa palged27 » 02 Mar 2016, 18:03

presne tak,alebo taky teramol,ved je to viac ako adekvatna nahrada predrazenej akadamy a omnoho trvacnejsia... a este je tu otazka,ci akadama,ktoru vraj tak vo velkom pouzivaju japonci je ta ista akadama,aku si mozes kupit u nas ? :D

Užívateľov profilový obrázok
lacike
Príspevky: 2012
Dátum registrácie: 30 Jan 2011, 19:13
Bydlisko: Bernolákovo
Kontaktovať užívateľa:

Re: Akadama

Príspevok od užívateľa lacike » 02 Mar 2016, 22:41

akadama hard je urcite to, co maju aj oni. Skor je problem, ze aj ked to je ten isty substrat, sprava sa u nas inak - horsie, skor sa rozpada ako v japonsku, kde nie je vystavena takym rozdielom vlhkosti a pod.

na druhej strane, ono to rozpadanie sa akadamy je aj vyhoda, ak treba pracovat na nebari a clovek nechce rozoberat bal, ale iba pristrihovat (pristrihnut a prisypat, zvysok nechat). Jasne, da sa robit jedno aj druhe, ale niektore druhy teda vobec nereaguju na rozobratie balu dobre (parviflora, tis atd.).

Inak, creo, v topolcanoch mas nejaku bonsaj tlupu, tak skus zajst ku nim (ak som teda netrafil tvoj web):
http://bonsai-topolcany.sk/

Užívateľov profilový obrázok
creo
Príspevky: 37
Dátum registrácie: 17 Feb 2013, 08:52
Bydlisko: Topoľčany

Re: Akadama

Príspevok od užívateľa creo » 04 Mar 2016, 12:37

lacike napísal:akadama hard je urcite to, co maju aj oni. Skor je problem, ze aj ked to je ten isty substrat, sprava sa u nas inak - horsie, skor sa rozpada ako v japonsku, kde nie je vystavena takym rozdielom vlhkosti a pod.

na druhej strane, ono to rozpadanie sa akadamy je aj vyhoda, ak treba pracovat na nebari a clovek nechce rozoberat bal, ale iba pristrihovat (pristrihnut a prisypat, zvysok nechat). Jasne, da sa robit jedno aj druhe, ale niektore druhy teda vobec nereaguju na rozobratie balu dobre (parviflora, tis atd.).

Inak, creo, v topolcanoch mas nejaku bonsaj tlupu, tak skus zajst ku nim (ak som teda netrafil tvoj web):
http://bonsai-topolcany.sk/
Nie, nie je to moj web, neni som taky hrrr, ze hovno o tom viem, ale hned spravim web Obrázok

Odoslané pomocou Tapatalk

Užívateľov profilový obrázok
palged27
Príspevky: 494
Dátum registrácie: 01 Jún 2013, 18:33
Bydlisko: Košice /Nad Jazerom

Re: Akadama

Príspevok od užívateľa palged27 » 07 Mar 2016, 07:20

Caute...chcem sa este vratit k diskusii z predoslej strany :
A zmysel toho sitkovania a rozdelovania na frakcie?
...preberal som si vcera substraty,ktore planujem pouzit pri presadzackach a pri teramole zrnitosti 3-6 mm som si uvedomil,ze viacerymi pestovatelmi (vratane WP) tolko zmienovane podmienky "rovnakej zrnitosti" mi pri tomto teramole akosi nedavaju zmysel.Ak si porovnam najmensie zrnko s tym najvacsim,zistim,ze su rozmerovo neporovnatelne...takze ako ? teoria rovnakej zrnitosti pri teramole neplati ?...pytam sa aj preto,lebo kedysi davnejsie sa tusim Havrann zmienoval,ze miesa rozne frakcie zeolitu a reakcie na to boli viacmenej odmietave.
Jedine,co mi ako tak dava logiku je fakt,ze Teramol nie je ostrohranny,ale gulatozrny,takze prudenie vzduchu moze byt v takomto type substratu ine.
Mozno si poviete,ze je moja otazka zbytocna,kedze som s teramolom velmi spokojny a urcite aj Vy,takze naco to tu riesim,len mi to akosi nevychadza ;).Pri zeolite 2,5 -5 mm taketo rozdiely vo velkosti zrn nevidno.


a este...zo zvedavosti som skusil tento teramol preosiat na obycajnej murarskej sietke,ktora sa poziva pri zateplovani budov (vacsinou ta cudna oranzova farba) a vysledna zrnitost,ktora prepadla cez sietku je velkostou velmi blizka zeolitu 2,5-5mm.Toto by sa mozno mohlo hodit pri lepsom zapracovani substratu pri presadzani Vam,ktori mixujete napr.teramol so zeolitom,pestujete hlavne shohiny a drzite sa teorie rovnakeho zrna...viem,ze som neobjavil teplu vodu,ale mozno sa to niekomu hodi ;)

Užívateľov profilový obrázok
peter G
Príspevky: 1393
Dátum registrácie: 30 Aug 2014, 17:34
Bydlisko: Zvolen

Re: Akadama

Príspevok od užívateľa peter G » 07 Mar 2016, 10:29

Ahoj, ono je to tak...koľko ľudí toľko chutí. Niekto používa substráty priamo z vreca. Niekto sitkuje a používa rôzne frakcie, niekto vrství rôzne frakcie v jednej miske. Asi čo pre koho funguje.

Jedna vec, čo ma kdesi zaujala... Vraj hrubší substrát na stromy vo vývoji, ale jemnejší na hotové stromy, kde chceme delikátnejšie listy a vetvenie. Ale také nemám, to musí potvrdiť niekto iný.
long live your 盆栽
P.G.

Užívateľov profilový obrázok
palged27
Príspevky: 494
Dátum registrácie: 01 Jún 2013, 18:33
Bydlisko: Košice /Nad Jazerom

Re: Akadama

Príspevok od užívateľa palged27 » 07 Mar 2016, 11:09

jasne Peter.beriem,ze kazdy ma "svoj recept"na dokonaly substrat,len mi napada,ze je skoda,ze sa nepredava Teramol aj inych frakciach(napr.Zeolit) - nie len 1-3,alebo 3-6,ale to zrejme suvisi s nakladmi na vyrobu do ktorych nevidime...

Užívateľov profilový obrázok
peter G
Príspevky: 1393
Dátum registrácie: 30 Aug 2014, 17:34
Bydlisko: Zvolen

Re: Akadama

Príspevok od užívateľa peter G » 07 Mar 2016, 11:35

A aká frakcia Ti chýba v ponuke terramolu?

Ešte 1 vec ma napadla. Napr. pri frakcii 3-6, po zapravení substrátu medzi korene krúživými pohybmi zostanú na povrchu práve naj> častice...naj< majú tendenciu zapĺňať voľné priestory a klesať. To znamená nechcené vrstvenie frakcií, ale práve naopak. To len tak teoreticky, zatiaľ som s tým nemal problém. Dúfam, že som Ti nedal chrobáka do hlavy. :)
long live your 盆栽
P.G.

Užívateľov profilový obrázok
palged27
Príspevky: 494
Dátum registrácie: 01 Jún 2013, 18:33
Bydlisko: Košice /Nad Jazerom

Re: Akadama

Príspevok od užívateľa palged27 » 07 Mar 2016, 12:37

No napr.taka 3 jka,alebo aj 4 ka by sa hodila-bez toho aby som ju musel ziskavat sitkovanim...l

Užívateľov profilový obrázok
lacike
Príspevky: 2012
Dátum registrácie: 30 Jan 2011, 19:13
Bydlisko: Bernolákovo
Kontaktovať užívateľa:

Re: Akadama

Príspevok od užívateľa lacike » 07 Mar 2016, 13:13

palged27 napísal:No napr.taka 3 jka,alebo aj 4 ka by sa hodila-bez toho aby som ju musel ziskavat sitkovanim...l
no vidis a hrubsia frakcia je dobra zase na spodok misky ako drenaz. Takze ak presitkujes, tak hrube das na spodok, na to tensie, na to strom a tensim obsypes. vyuzijes vsetky frakcie ;-)

Užívateľov profilový obrázok
lacike
Príspevky: 2012
Dátum registrácie: 30 Jan 2011, 19:13
Bydlisko: Bernolákovo
Kontaktovať užívateľa:

Re: Akadama

Príspevok od užívateľa lacike » 07 Mar 2016, 13:15

peter G napísal:Jedna vec, čo ma kdesi zaujala... Vraj hrubší substrát na stromy vo vývoji, ale jemnejší na hotové stromy, kde chceme delikátnejšie listy a vetvenie. Ale také nemám, to musí potvrdiť niekto iný.
je to tym, ze v tom jemnejsom rastu stromy pomalsie, rozumej vyhony su kratsie, strom je spomaleny. Co mozem potvrdit z viacerych stromov, kde som tak skusal spravit (smrekovce, fikusy).

No a vyhoda je v tom, ze to co je uz hotove sa pomalsie "pokazi" a tym, ze vyhony su kratsie, tak aj internodia su mensie, cim sa samozrejme dosiahne lepsie vetvenie "rychlejsie".

Užívateľov profilový obrázok
peter G
Príspevky: 1393
Dátum registrácie: 30 Aug 2014, 17:34
Bydlisko: Zvolen

Re: Akadama

Príspevok od užívateľa peter G » 07 Mar 2016, 13:30

lacike napísal:
peter G napísal:Jedna vec, čo ma kdesi zaujala... Vraj hrubší substrát na stromy vo vývoji, ale jemnejší na hotové stromy, kde chceme delikátnejšie listy a vetvenie. Ale také nemám, to musí potvrdiť niekto iný.
je to tym, ze v tom jemnejsom rastu stromy pomalsie, rozumej vyhony su kratsie, strom je spomaleny. Co mozem potvrdit z viacerych stromov, kde som tak skusal spravit (smrekovce, fikusy).

No a vyhoda je v tom, ze to co je uz hotove sa pomalsie "pokazi" a tym, ze vyhony su kratsie, tak aj internodia su mensie, cim sa samozrejme dosiahne lepsie vetvenie "rychlejsie".
Tak tomu aj ja rozumiem. Na druhej strane v nesúrodom substráte (netriedený) by mal strom vykazovať zaujímavejší rast, nie tak uniformný...
long live your 盆栽
P.G.

cheese head
Príspevky: 83
Dátum registrácie: 20 Júl 2015, 16:20

Re: Akadama

Príspevok od užívateľa cheese head » 25 Mar 2016, 08:19

RastoS napísal:ahoj petra,

dá sa objednať cez internet. ja momentálne mám v akadame carmonu macrophylla a niekoľko malých odrezkov Serrissy smradĺavej. čítal som niekde že pokiaľ sú bonsaj zasadené v akadame nedajú sa prepolievať. carmone sa naozaj darí výborne a viacmenej aj tie odrezky prosperuju. na čo si treba dať pozor je aby si dobre umyla korene od zeminy pred sadením do akadamy inak by kúsky zeme ktoré sa tam dostanú mohli začať plesnieť prípadne hniť. aj listy a bordel napadaný na vrchu akadamy rýchlo začína plesnivieť a treba ho odstranovať. dobrou náhradou akadamy je podľa bonsaj centra nitra náš zeolit ktorý je podstatne lacnejší. zeolit som zatiaľ však použil len na okrasu na povrch.
keď som bol tento rok na výstave bonsajov Ing. Tomka u červeného raka v Bratislave tak to vyzeralo že používa zmes akadamy a zeolitu ale netvrdim to na isto, len to tak vyzeralo. tiež to mohol byť drvený mramor a mohol to byť takisto len kryt na povrch a pod tym mohla byť pôda.

R
Ak chcem ihličnany z normálnej zeme presadiť do akadamy musím vymyť korene...No pokiaľ viem pri ihličnanoch sa odporúča nechať polovica pôvodného supstrátu nie?

Užívateľov profilový obrázok
lacike
Príspevky: 2012
Dátum registrácie: 30 Jan 2011, 19:13
Bydlisko: Bernolákovo
Kontaktovať užívateľa:

Re: Akadama

Príspevok od užívateľa lacike » 25 Mar 2016, 11:53

hej, vzdy je lepsie nechat cosi povodneho substratu, akurat sa to dost blbo polieva, ak povodny substrate drzi vela vody (kym povodne korene su v mokre a mozu odhnit, tak nove schnu v priepustnom). Zvacsa sa to da dobre odhanut, no nemusi to vzdy platit.

Ono sa hovori, ze netreba vymyvat bal, lebo sa tym znici myhorhiza. Ale je to v zasade nezmysel, rozne huby sa rozne spajaju s hostitelom a napr. tie na boroviciach su v pletivach stromu, takze sa nedaju vymyt, lebo by sa museli odstranit samotne pletiva korenov.. Ono ten dovod je prozaickejsi - neodstranenim casi substratu sa nenarusia vsetky vlasocnice (tie v povodnom bale) a strom ma ako take prijimanie zivin aj vody zabezpecene pocas zakorenovania do noveho substratu. Strucne zhrnute, menej sa pri presadeni oslabi strom.

Uspesne vymyvam bal vsetkeho co donesiem domov a nemam problemy s tym, ze by mi stromy umierali po presadeni (tfuj tfuj tfuj). Samozrejme, takto presadzam silne stromy, ak su slabe, tak to robim pol na pol - nevymyjem vsetko.

Užívateľov profilový obrázok
peter G
Príspevky: 1393
Dátum registrácie: 30 Aug 2014, 17:34
Bydlisko: Zvolen

Re: Akadama

Príspevok od užívateľa peter G » 25 Mar 2016, 14:43

Presádzal som teraz 4 borovice z hliny resp. organického substrátu. Po konzultácii som spravil polovičnú obmenu substrátu takto:

Najskôr som vybral strom z misky. Drevenou paličkou som odstránil prebytočnú zem nad koreňmi po celej ploche. Polovicu pôvodnej zeme som prácne odstránil paličkou od koreňov až po krčok kmeňa. Potom opláchol obnažené korene slabým prúdom vody.

Stromky som podsypal terramolom (takže pod zemou pribudla aspoň drenážna vrstva)...1/2 koreňov bola zasadená do čistého terramolu...

Pokračovanie - druhú polovicu zeme odstránim podľa druhu. U thunbergii možno o rok, u parviflory o dva a u muga o 2-3 roky. Závisieť to bude od vitality.

Polievanie - stromy majú u mňa len V slnko, takže ich priebežne otáčam. V tomto prípade budem nechávať stranu s polovicou org. substrátu viac na slnečnej strane.

U všetkých okrem muga sa vzdávam akýchkoľvek ďalších prác tento rok.

(Dávam adminovi na zváženie prehodiť pár posledných príspevkov k boroviciam.)
Prílohy
downloadfile_20160325144315597.jpg
long live your 盆栽
P.G.

cheese head
Príspevky: 83
Dátum registrácie: 20 Júl 2015, 16:20

Re: Akadama

Príspevok od užívateľa cheese head » 25 Mar 2016, 15:04

Ďakujem za radu.Takže ak zem vymyjem a vyšprtám paličkou strom sa síce poškodí,no menej ako by mal byť v (podstate) dvoch substrátoch a dvoch rozdielnych podmienkach..

Užívateľov profilový obrázok
peter G
Príspevky: 1393
Dátum registrácie: 30 Aug 2014, 17:34
Bydlisko: Zvolen

Re: Akadama

Príspevok od užívateľa peter G » 25 Mar 2016, 15:48

cheese head napísal: Ak chcem ihličnany z normálnej zeme presadiť do akadamy musím vymyť korene...No pokiaľ viem pri ihličnanoch sa odporúča nechať polovica pôvodného supstrátu nie?
Ak sa pýtaš na borovice, odpoveďou môže byť môj predchádzajúci post, alebo nájdi moje vlákno "Presádzanie borovíc". Tie naozaj reagujú zle na úplne omytie koreňov naraz.

Ak sa pýtaš všeobecne na ihličnany, tu je môj zoznam, kde som nemal žiadne problémy po omytí komplet naraz:
- borievky, céder, cypruštek, kryptoméria, metasequoia, smrek, taxodium, tisy a tuja.
long live your 盆栽
P.G.

cheese head
Príspevky: 83
Dátum registrácie: 20 Júl 2015, 16:20

Re: Akadama

Príspevok od užívateľa cheese head » 25 Mar 2016, 18:22

Myslím borovicu,smrek a smrekovce ;)

Napísať odpoveď

Návrat na "Pôda"