čínska ruža
čínska ruža
Ahojte, aj ja by som si dovolil pridať foto mojej mladej
Zatial je to taký ceruzkáč, ale tak možno za pár rokov niečo z toho bude a dovtedy môžem rozmýšlať ako to tvarovať.

Ostávam s pozdravom
平和と調和 の道
平和と調和 の道
- Havrann
- Reactions:
- Dátum registrácie: 09 Sep 2010, 13:45
Re: čínska ruža
Osobne by som spravil vzdušné nadrôtovanie , kmen poohýbal aby mal základný tvar.
Marián Šimkovič
Danubius bonsaj klub Bratislava
- rasto
- Reactions:
- Dátum registrácie: 09 Máj 2012, 13:05
- Kontaktovať používateľa:
jj, ako píše havran. Keď to neohneš teraz, tak už nikdy ;) Inak čínska ruža hrubne dosť pomaly, ale zase hrúbka nerobí pekný strom.
Havrann, nemáš náhodou nejaký nákres ako by som to napríklad mohol poohýbať ? 

Ostávam s pozdravom
平和と調和 の道
平和と調和 の道
- RastoS
- Administrátor
- Reactions:
- Dátum registrácie: 22 Jún 2010, 18:12
pozri googla a nájdi si niečo čo sa ti bude páčiť. toto je tak mladá rastlina že z nej môžeš vybudovať prakticky čokoľvek ;)
- Havrann
- Reactions:
- Dátum registrácie: 09 Sep 2010, 13:45
Ako pise RastoS, natvarovat mozes hoci co co Ta len napadne
Tu je trochu teoria ako vzdusne drotovat
http://www.bonsajforum.sk/viewtopic.php?f=28&t=200
Tu je trochu teoria ako vzdusne drotovat
http://www.bonsajforum.sk/viewtopic.php?f=28&t=200
Marián Šimkovič
Už som čo to čítal o vzdušnom drôtovaní, ale ďakujem aj tak Havrann.
Ostávam s pozdravom
平和と調和 の道
平和と調和 の道
- RastoS
- Administrátor
- Reactions:
aj tak postupuj opatrne, aj zelené časti sú veľmi krehké pri čínskej ruži. je to asi jediná rastlina pri ktorej používam na zastríhavnie nechty namiesto nožničiek 

skús rukou ohybnosť stromku a ohybnosť drôtu,podľa toho posúdiš,či drôt udrží tvar ohybu stromku,ak nie použi aj dvojnásobok drôtu,ak pevnejší nemáš
Drôty už nemám tak či tak, čiže sa budem musieť vybrať na nákup
tak preto sa informujem predom.

Ostávam s pozdravom
平和と調和 の道
平和と調和 の道
Otázočka: Dnes ráno prídem do roboty a púčik (3-4 cm, už bol bordový), ktorý sa mi spravil na predmetnej čínskej ruži tak bol originál odpadnutý. Rez, ale vyzerá ako keby ho niekto cvakol, preto ma zaujíma, či máte s týmto skúsenosť, že puk sám odpadne.
Ostávam s pozdravom
平和と調和 の道
平和と調和 の道
- RastoS
- Administrátor
- Reactions:
ano, ak ruza nema vhodne podmienky tak ako prve zhodi kvety/kvetne puky. zvycajne odpadne puk aj s celou stonkou az z miesta nasadenia na konar.
To by som bral, keby odpadla aj stonka, lenže tá ostala celá ?!!
Ostávam s pozdravom
平和と調和 の道
平和と調和 の道
- palged27
- Reactions:
- Dátum registrácie: 01 Jún 2013, 18:33
Caute...mam tu pre vas taku malu tipovacku
U nas v praci mame takyto kusok.Zaujimalo by ma aky vek by ste tipli tejto krasavici.Vyska nebude podstatna,lebo moj aktivny kolega ju kazdu jar"vykosi "takmer do stratena
.Teraz to ale moze byt tak 180 cm.
Hrubka kmena je 7 cm.Ani ja nepoznam jej skutocny vek,ale mozem napovedat,ze ked som pred 17 timi rokmi "nastupil"uz sa tam hrdo pretrcala
...

U nas v praci mame takyto kusok.Zaujimalo by ma aky vek by ste tipli tejto krasavici.Vyska nebude podstatna,lebo moj aktivny kolega ju kazdu jar"vykosi "takmer do stratena

Hrubka kmena je 7 cm.Ani ja nepoznam jej skutocny vek,ale mozem napovedat,ze ked som pred 17 timi rokmi "nastupil"uz sa tam hrdo pretrcala

- lacike
- Reactions:
- Dátum registrácie: 30 Jan 2011, 19:13
Ani pri najlepsej voli ti neverim, ze hrubka kmena je 7cm, je to tak max. obvod
A tipujem ju na takych 15-20 rokov. Svokra ma velmi podobnu..

- palged27
- Reactions:
meral som to sice pravitkom (nemal som pri sebe krajcirsky meter),takze isty rozdiel tam byt moze,ale zajtra si vezmem do prace posuvne meradlo(ak ho najdem vo svojom haraburdi ),prip.spominany krajc.meter a potom poviem uplne presny rozmer (hrubku)...az taky velky rozdiel tam vsak nebude. ;)a obvod bude tak14-15 cm
Skusim sa spytat na jej vek aj nejakeho starsieho kolegu.
Skusim sa spytat na jej vek aj nejakeho starsieho kolegu.
- palged27
- Reactions:
Nedalo mi to a zavolal som kolegovi do prace.Velmi sa cudoval,co to od neho chcem
,ale nakoniec zisiel o poschodie nizsie a odmeral kmen stromceka.Tvrdi mi,ze nameral cca 5,8 az 6,2 cm v zavislosti na vyske,takze priemerovo okolo 6 cm.No nic,asi sa budem musiet obhjednat na ocne
.Tiez pouzil len to co mal poruke cize podobne pravitko ako Ja.Priemer kmena je cca 13,9 -14 cm.Zmeral ho pomocou nitky,ktoru obtocil okolo kmienka a nasledne prilozil ku pravitku.

- lacike
- Reactions:
- Dátum registrácie: 30 Jan 2011, 19:13
Obvod je 14cm
Potom podla matematiky (ktoru som si teraz uz poriadne nastudoval a nepletiem si polomer a priemer ako naposledy, ze RastoS?) 14=2PiR, cize R=14/2Pi, cize polomer je cca 2.2cm a teda hrubka 4.5, co zhruba sedi aj na tu svokrinu. Ono uz velmi nezhrubne v nasich koncinach. Jedine ju nechat narast cez 3 poschodia.

Potom podla matematiky (ktoru som si teraz uz poriadne nastudoval a nepletiem si polomer a priemer ako naposledy, ze RastoS?) 14=2PiR, cize R=14/2Pi, cize polomer je cca 2.2cm a teda hrubka 4.5, co zhruba sedi aj na tu svokrinu. Ono uz velmi nezhrubne v nasich koncinach. Jedine ju nechat narast cez 3 poschodia.