Prišiel ten čas.

Je to už nejaká doba, ako bolo bonsajforum.sk založené. Pomohlo našej komunite zostať v kontakte, či zdieľať vedomosti a skúsenosti. Neúprosne sa však spôsob interakcie presúva na iné platformy. Vidieť to môžeme na počte nových príspevkov tu oproti https://www.facebook.com/groups/bonsajforum. Väčšina zakladajúcich členov sem už pravidelne nechodí, čo má negatívny dopad na počet a kvalitu odpovedí pre nových členov, resp. začiatočníkov.

Rozhodli sme sa preto, že prevádzkovať toto fórum už nemá zmysel a od leta bude doména presmerovávať na svoj Facebookový náprotivok. Venujte mu prosím tichú spomienku. Vidíme sa!

RastoS & lacike

má někdo nápad na tvarování?

Zeberdee
Reactions:
Dátum registrácie: 27 Nov 2017, 20:34

má někdo nápad na tvarování?

Príspevok od používateľa Zeberdee »

Ahoj,

s bonsajemi začínám a rád bych znal Váš názor, nějakou představu o tvarování už mám, ale rád bych slyšel, jak by tvarovali zkušenější.
Jedná se o borovičku (alespoň myslím :) ) přesazenou z lesa.

p.s. "květináč" není reklamou, jen na tu správnou misku čeká v kyblíku :).
IMG_20171126_185241.jpg
IMG_20171126_185301.jpg
ta větev v pravo na fotce výše je pravděpodobně mrtvá, je velmi suchá a tvrdá, to samé ten pahýlek uprostřed.
Naposledy upravil/-a Zeberdee v 28 Nov 2017, 16:29, upravené celkom 2 krát.

Používateľov profilový obrázok
lacike
Reactions:
Dátum registrácie: 30 Jan 2011, 19:13
Kontaktovať používateľa:

Re: má někdo nápad na tvarování?

Príspevok od používateľa lacike »

Borovica a mas na nej iba 2 puky? Tak to ti uschnu vsetky vetvy, kde nic zelene nerastie a 2 puky ju na jar vetvu nepotiahnu. Nerozmyslaj ako na natvarovat, lebo na jar uz zrejme nebude a ak nebodaj ano, tak dobre 2 roky sa bude spamatavat.

Otazky do buducnosti:
- obrast chybal a skusil si zobrat, ci si odrezal zelenu hmotu?
- kopal si teraz, ci niekedy na jar?

Zeberdee
Reactions:

:-s aha, zelené jsem ořezal, a kopal jsem před týdnem cca? Myslel jsem, že to obroste časem :-?

Havrann
Reactions:
Dátum registrácie: 09 Sep 2010, 13:45

Príspevok od používateľa Havrann »

Základ je naučiť sa pestovať stromy ako také. Ja sa venujem bonsajom cca 20 rokov ale stále si hovorím pestovateľ stromov. Keď budem mať špičkový strom potom si môžem povedať že som bonsajista.
Marián Šimkovič
Danubius bonsaj klub Bratislava

lacike
Reactions:
Dátum registrácie: 30 Jan 2011, 19:13
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa lacike »

Zeberdee napísal:
28 Nov 2017, 13:15
:-s aha, zelené jsem ořezal, a kopal jsem před týdnem cca? Myslel jsem, že to obroste časem :-?
To zavisi od typu stromu. Vseobecne listnate vyzenu nove vyhony, niektore bez problemov, niektore s komplikaciami. Vseobecne ihlicnate kde nezostane zelena hmota, to uschne (vynimka je napr. tis). Borovica nikdy nevyzenie tam, kde nezostalo zive.

Na tvarovanie tu davaj strom, co uz je po vykope aspon rok, predtym to nema zmysel. Nemusi sa chytit, nevies co uschne..

Zeberdee
Reactions:

ok, doplním si zatím znalosti a uvidíme příští rok. Díky za Váš čas :).

mov810
Reactions:
Dátum registrácie: 16 Aug 2022, 19:45

Príspevok od používateľa mov810 »

Ahojte, mam dva roky zasadený ihličnan na záhrade zo zahradnictva... presný názov neviem.....viete mi poradiť ako postupovať dale v tvarovani. Niečo som začal ale chcel by som poradiť ako ďalej. Rad by som to v podobnom štýle ako je na druhom obrázku ak je to možné. Ďakujem za vaše cenné rady. Pekný večer
Screenshot_20220816_201227.jpg
bonsai.jpg

RastoS
Administrátor
Reactions:
Dátum registrácie: 22 Jún 2010, 18:12

Príspevok od používateľa RastoS »

Ahoj, vyzera to na pinus parviflora. Teda ta na druhom obrazku ;)
kmen este dotvaruj tak aby tam neboli rovne useky, aby boli vlnovky vsade. teraz mas rovny kus, zakruta, rovny kus zakruta.
potom uz len zahustovat obrast a cakat a cakat az bude vhodna na natvarovanie konarov.
zahustovanie obrastu obnasa prestrihavanie a pretrhavanie sviecok a rasiacich pucikov, niekde tu je o tom uz jedno siahodlhe vlakno tak pohladaj a studuj, casu mas az az. :)
R

Michal71
Reactions:
Dátum registrácie: 07 Aug 2014, 21:51

Príspevok od používateľa Michal71 »

Kúp si zatiaľ zopár borovíc v zahradníctve (za pár euro) a na nich sa naučíš základy tvarovania a pestovania. Yamadori má dosť času, najskor treba nabrať skúsenosti. Veľa zdaru, borovice sú super bonsaje, záhradnícka borovica ti odpustí viac,ako vykopané yamadori.

Napísať odpoveď

Návrat na "Tvarovanie"