Pre pochopenie situacie. Mam ho v byte pravidelne polievany roseny a poobede ked nebolo prude slnko vetrany na balkone. Darilo sa mu, rasili nove vyhonky ktore som zastrihol a zdvojnasobili sa az do minuleho tyzdna. Je pravidelne hnojeny tym co vidite na obrazku no zrazu tyzden do zadu mi zoschla 1 cela vestva zo 4 velkymi pukmi. Bola tam kde je teraz ta chybajuca volna cast medzi 1 a 2 vetvou. Puky zoschli a odpadli a kedze vetva schla dalej musel som ju amputovat

Mal som ho v plane presadit no teraz ked zoslabol to odlozim kym sa naspamata. V KE v bonsaj centre mi poradili nejaky povzbudzujuci "elixir" na ozivenie. 2 dni do zadu som to nastriekal pomedzi korene a zatial vyzera ze dalej nic neschne. 3 mesiace bol ok tak som zeolit neriesil ale teraz ked zacala schnut ta vetva tak som ho kupil a ako vidno obrazku pouzil.
Nejdem nic robit ani presadzat ani tvarovat. Presadim ked ozije a ked vobec niedy budem tvarovat tak najskor o rok.
Ide o to ci vobec je nieco mozne z takymto tvarom v buducnosti robit. Ci je nejaky styl ktorym sa casom uberat alebo je to po estetickej stranke v prdeli. Ci ho mam proste len mat a nikdy z neho nebude bonsaj alebo tam nadej je. Vsetky vetvy su jednym smerom co z pohladu z predu vyzera velmi zle ale ked ho naklonim a potocim vyzera to tak jednosmerne zaujimavo

A posledna vec. Vsade citam ze ked podocarpus zdrevnatie uz nikdy tam nic nevyrastie. Je nejaky sposob ako to aspon v buducnosti skusit ? Videi na youtube je neurekom a tak to robia rozne no netusim ci je to pri tomto mozne.
Pri poslednom skracovani pukov som par dal do vody a vyzeraju pekne a mam pocit ze zacinaju vychadzat korienky

Vopred dakujem ze kazdu radu ci nejake posunutie k nejakym zdrojom kde sa nieco docitam ohladom stylov a veci co sa tu pytam