Prišiel ten čas.

Je to už nejaká doba, ako bolo bonsajforum.sk založené. Pomohlo našej komunite zostať v kontakte, či zdieľať vedomosti a skúsenosti. Neúprosne sa však spôsob interakcie presúva na iné platformy. Vidieť to môžeme na počte nových príspevkov tu oproti https://www.facebook.com/groups/bonsajforum. Väčšina zakladajúcich členov sem už pravidelne nechodí, čo má negatívny dopad na počet a kvalitu odpovedí pre nových členov, resp. začiatočníkov.

Rozhodli sme sa preto, že prevádzkovať toto fórum už nemá zmysel a od leta bude doména presmerovávať na svoj Facebookový náprotivok. Venujte mu prosím tichú spomienku. Vidíme sa!

RastoS & lacike

Podocarpus - pomoc a rada

Llluukkk
Reactions:
Dátum registrácie: 21 Jún 2021, 16:31

Podocarpus - pomoc a rada

Príspevok od používateľa Llluukkk »

20210908_171548.jpg
20210908_181136.jpg
20210908_181224.jpg
20210908_181452.jpg
Ahojte. Ako je zrejme som novacik. Jemne studujem bonsaje dlhsiu dobu no v az v juny som si 1 kupil. Pacil sa mi tento ihlicnan :) nobol idealny a teraz uz vobec.
Pre pochopenie situacie. Mam ho v byte pravidelne polievany roseny a poobede ked nebolo prude slnko vetrany na balkone. Darilo sa mu, rasili nove vyhonky ktore som zastrihol a zdvojnasobili sa az do minuleho tyzdna. Je pravidelne hnojeny tym co vidite na obrazku no zrazu tyzden do zadu mi zoschla 1 cela vestva zo 4 velkymi pukmi. Bola tam kde je teraz ta chybajuca volna cast medzi 1 a 2 vetvou. Puky zoschli a odpadli a kedze vetva schla dalej musel som ju amputovat :( rez som osetril a neveriacky dufam ( viem ze nie ) ze na jar tam nieco vyrasi.
Mal som ho v plane presadit no teraz ked zoslabol to odlozim kym sa naspamata. V KE v bonsaj centre mi poradili nejaky povzbudzujuci "elixir" na ozivenie. 2 dni do zadu som to nastriekal pomedzi korene a zatial vyzera ze dalej nic neschne. 3 mesiace bol ok tak som zeolit neriesil ale teraz ked zacala schnut ta vetva tak som ho kupil a ako vidno obrazku pouzil.
Nejdem nic robit ani presadzat ani tvarovat. Presadim ked ozije a ked vobec niedy budem tvarovat tak najskor o rok.
Ide o to ci vobec je nieco mozne z takymto tvarom v buducnosti robit. Ci je nejaky styl ktorym sa casom uberat alebo je to po estetickej stranke v prdeli. Ci ho mam proste len mat a nikdy z neho nebude bonsaj alebo tam nadej je. Vsetky vetvy su jednym smerom co z pohladu z predu vyzera velmi zle ale ked ho naklonim a potocim vyzera to tak jednosmerne zaujimavo :)
A posledna vec. Vsade citam ze ked podocarpus zdrevnatie uz nikdy tam nic nevyrastie. Je nejaky sposob ako to aspon v buducnosti skusit ? Videi na youtube je neurekom a tak to robia rozne no netusim ci je to pri tomto mozne.
Pri poslednom skracovani pukov som par dal do vody a vyzeraju pekne a mam pocit ze zacinaju vychadzat korienky :)
Vopred dakujem ze kazdu radu ci nejake posunutie k nejakym zdrojom kde sa nieco docitam ohladom stylov a veci co sa tu pytam :)

Používateľov profilový obrázok
lacike
Reactions:
Dátum registrácie: 30 Jan 2011, 19:13
Kontaktovať používateľa:

Re: Podocarpus - pomoc a rada

Príspevok od používateľa lacike »

Tak v prvom rade by si nemal ten strom velmi presuvat hore dole. Menis mu tym vyrazne rezim svetelnych podmienok. Na tom balkone mu nebude zle ani cely den, je to vlastne ihlicnan. Budes musiet akurat castejsie zalievat.
Co sa tyka uschnutej vetvy, tak toto zvykne robit. Z nicoho nic pekna zelena vetva dostane kamenovo sedu farbu a koniec. Je to sposobene problemom s korenmi. Bud bol prilis mokry a nieco uhnilo, alebo si nepolial dobre celu misku a uschlo. Strom si potom vyberie nahodnu vetvu ako obet, aby korene stihali..
Co sa tyka dizajnu. Neviem, ze co myslis tym "bude z neho bonsaj". Bonsaje sa uz velmi nezmenia, specialne nie interierove palicky z ciny. Moze ti zhustnut obrast a to je tak vsetko. Hadam si nemal prehnane ocakavania.
Da sa s nim pracovat co do stylu, ked bude z coho vyberat. Momentalne tam nemas vela vetiev.
No a k spaetnemu raseniu. Je to ihlicnan, preto na starom dreve uz puky velmi nezvykne mat. Vacsi uspech asi budes mat s ablaktaciou/stepenim/prikajanim. Ako na to reaguje tento druh vsak neviem.

Napísať odpoveď

Návrat na "Tvarovanie"