Dobrý deň, som tu nový a celkovo aj vo svete bonsajov nový. V marci som zasadil vyklíčené semienka jablka a momentálne som si ponechal jediný najsilnejší kus s tým ze by som z neho chcel spraviť bonsai… viem vybral som si najdlhšiu možnú cestu no chcem to skúsiť.. moja otázka však je, kedy môžem zrezať “vršák” pretože rastlina už dosiahla výšky hlavného kmeňa ktorú chcem a tedq chcem sa spýtať ako stará musí jabloň byť aby som mohol znížiť budúci hlavný kmeň.
Vopred ďakujem za odpoveď
Prišiel ten čas.
Je to už nejaká doba, ako bolo bonsajforum.sk založené. Pomohlo našej komunite zostať v kontakte, či zdieľať vedomosti a skúsenosti. Neúprosne sa však spôsob interakcie presúva na iné platformy. Vidieť to môžeme na počte nových príspevkov tu oproti https://www.facebook.com/groups/bonsajforum. Väčšina zakladajúcich členov sem už pravidelne nechodí, čo má negatívny dopad na počet a kvalitu odpovedí pre nových členov, resp. začiatočníkov.
Rozhodli sme sa preto, že prevádzkovať toto fórum už nemá zmysel a od leta bude doména presmerovávať na svoj Facebookový náprotivok. Venujte mu prosím tichú spomienku. Vidíme sa!
RastoS & lacike
Je to už nejaká doba, ako bolo bonsajforum.sk založené. Pomohlo našej komunite zostať v kontakte, či zdieľať vedomosti a skúsenosti. Neúprosne sa však spôsob interakcie presúva na iné platformy. Vidieť to môžeme na počte nových príspevkov tu oproti https://www.facebook.com/groups/bonsajforum. Väčšina zakladajúcich členov sem už pravidelne nechodí, čo má negatívny dopad na počet a kvalitu odpovedí pre nových členov, resp. začiatočníkov.
Rozhodli sme sa preto, že prevádzkovať toto fórum už nemá zmysel a od leta bude doména presmerovávať na svoj Facebookový náprotivok. Venujte mu prosím tichú spomienku. Vidíme sa!
RastoS & lacike
Jabloň pestovaná zo semena - zrezanie vršáku
-
- Reactions:
- Dátum registrácie: 06 Jún 2021, 21:02
- Eduard Novotný
- Reactions:
- Dátum registrácie: 02 Mar 2013, 19:34
Re: Jabloň pestovaná zo semena - zrezanie vršáku
Ahoj. Skús ešte prehodnotiť svoju stratégiu pestovania bonsaj. Ušetríš si kopu rokov ktoré ty budú neskôr chýbať. Naštuduj si knihy alebo videa o pestovaní. Myslím to v dobrom, neuraz sa a nech sa darí. 

Ja by som to nevidel az tak tragicky ako Eduard. Zo semena sa d aza par rokov nieco slusne vypestovat. Ale v zemi, nie v nadobe! Tu je nejaky zakladny navod obrazkovy. V prnicpe sa vzdy zrezava, aby sa dosiahla konicita (plynule znizovanie priemeru). Ked kmen pri korenoch dosiahol pozadovanu hrubku, zrezeme ho sikmym (salamovym) rezom na zhruba 1/3 buducej vysky stromu. Nechame rast novy vrchol, ktory po nadobunduti patricneho priemeru zrezeme zase v opancom smere. Atd, atd. Potom zapestuvame konare. Plus kazdy rok/dva vykopat, upravit korene - odstranit tie, co rastu smerom dole, hrube zakratit, tenke nechat este rast.

Hlavne nič netvarovať drôtom, na to je ešte čas.Iba polievať a hnojiť. Zastrihávaním vrcholu podporíš rozkonárenie, to potrebuješ aby si mal viac konárov, z ktorých si potom vyberieš tie žiaduce. Čím viac konárov, tým viac zelenej hmoty a tým lebšie bude bonsajový kmeň hrubnúť. A treba ho aj nechať v kľude. Idealne by bolo, keby si mal tých bonsajov viac, aby si sa nefixoval iba na ten jeden. V zahradníctve si kúp nejaké hraby, alebo buky, tie sa dobre tvarujú a stoja pár euro. Veľa zdaru a daj vedieť ako pokračuješ.